Acum nu este loc de scenarii fataliste ci de planuri concrete despre ce ați putea face dacă ivazia se extinde. Cu siguranță, ne-ar fi prins bine să avem o pregătire pentru situațiile de urgență, atât nouă, adulților, cât și copiilor. 

Iată ce puteți face pentru a vă echilibra emoțional și cognitiv ca să luați decizii strategice.

În primul rând mare atenție la ce surse de informare vă expuneți, alegeți din cele credibile și obiective.

Alocați un număr minim de minute pe zi în care să verificați știrile. Emoțional, creierul nostru nu face diferența dintre imaginație și realitate și ne dă aceleași emoții intense. Puneți-vă constant întrebarea: Ce e în controlul meu? Și lucrați aici.

Deconectați-vă de energia știrilor și reveniți la viața actuală conștientizând unde sunteți de fapt și ce faceți. Puteti încerca diferite tipuri de respirație, de meditație sau pur și simplu să observați ce aveți în jur și să conștientizați că nu sunteți în acest moment în război.

Nu neglijați rutinele sănătoase pentru că alocați știrilor prea mult timp. Hrăniți-vă sănătos, hidratați-vă, dormiți suficient. Astea sunt acțiunile esențiale, vitale, sunt nevoile de baza ale oricărui om.

Chiar daca sunteți îngrijorate de ce se petrece la vecinii noștri, încercați să nu transmiteți anxietatea copiilor. Echilibrați-vă, detașați-vă prin alergare, yoga, ritualuri plăcute, grupuri de prieteni sau orice are efect pentru voi, apoi jucați-vă cu copiii, conectați cu ei și conștientizați că aici și acum sunteți la voi acasă, în siguranță.

În loc să faceți scenarii fataliste, mai bine construiți planuri concrete despre ce ați putea face dacă, Doamne ferește, războiul se extinde. Aveți toate actele valabile, aveți pașapoartele, unde ați putea merge, cu ce, cu mașina sau cu avionul, cu cine, ce ar însemna asta, în cât timp ați fi gata de plecare? Ce ar însemna ca și cheltuieli? Discutați în familie și puneți la cale un plan de protecție și securitate. Asta vă va ajută să luați decizii cognitive și obiective.

Vorbiți-le copiilor despre ce se întâmplă zilele astea. Ei oricum vorbesc cu prietenii, cu colegii, mai prind frânturi de știri, vă văd îngrijorați. E important să-i securizați, să le răspundeți la întrebări cu onestitate și să-i asigurați  că faceți tot ce puteți ca ei să fie protejați și în siguranță.

Sursa: kudika.ro

Deși trăim vremuri grele, echipa ea.md îți aduce informații vitale de ultimă oră. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Ajută-ne să rezistăm. Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: