„Puterea prezentului” de Eckhart Tolle explică importanța obiceiului de a trăi în prezent și a nu mai ne duce viața în regretele trecutului sau în himerele viitorului. Cartea oferă strategii și sfaturi pentru a ne ancora complet în aici și acum. 

Dintâia și probabil cea mai importantă învățătură a acestei lecturi este că nu suntem totuna cu mintea noastră. Mintea poate fi un instrument extrem de util în construierea unei vieți pline de sens, dar în același timp, este principala sursă a anxietății noastre. Cu fluxul ei constant de gânduri și neliniști, ea ne macină personalitatea, liniștea, potențialul și ne împiedică în calea spre dezvoltarea personală. Ca oameni, suntem construiți să simțim din când în când durere mobilizatoare; și ea să ne fie imbold pentru asigurarea evoluției și supraviețuirii personale.

Totodată, autorul subliniază că putem să ne eliberăm de suferință, observându-ne în mod constant mintea și renunțând la a ne mai judeca pe noi. Autorul ne propune perspectiva observatorului la schimb, când te ridici deasupra cotidianului și vezi lucrurile de la distanță.

Iată câteva dintre afirmațiile pline de puterea prezentului din carte:

Nu este neobișnuit ca oamenii să-și petreacă întreaga viață așteptând să înceapă să trăiască.

… trecutul îți dă o identitate, iar viitorul promite mântuirea sau împlinirea într-o formă sau alta. Ambele sunt iluzii.

Nimic nu s-a întâmplat în trecut, totul s-a întâmplat într-un moment de Prezent. Nimic nu se va mai întâmpla în viitor, se va întâmpla într-un moment de Prezent.

Așadar, pentru a trăi o viață împlinită și plină de sens, trebuie să te deta­şezi de zgomotul şi de agitaţia lumii exterioare şi să descoperi esența spiritului tău. Știi cu adevărat cine ești, care este puterea ta reală și în ce rezidă ea?

Dacă ne abandonăm puterii prezentului, putem ajunge să avem o viață mai satisfăcătoare, conectându-ne de calitate și cu ceilalți, dar și descoperindu-ne sinele autentic și complet.

Puterea prezentului cuprinde un sistem de convingeri conform căruia este benefic trăim ancorați în prezent. Filozofia cărții pledează pentru debarasarea de «corpul-durere», o forță distructiva pe care o exercită mintea și egoul asupra corpului. Lucrarea este un bestseller tradus în 33 de limbi și se bucură de apreciere din partea multor celebrități, cum ar fi Oprah Winfrey, care a declarat este una dintre cărțile ei preferate, și actori renumiți, precum Meg Ryan și Jim Carrey. – The New York Times

În cărțile sale, Tolle nu urmărește inducerea unei transformări spirituale subite în rândurile cititorilor, ci dorește, mai curând, împărtășească o viziune complexă asupra psihologiei umane, ale carei rădăcini merg până la budism, hinduism și islamul sufit. Majoritatea oamenilor nu trăiesc cu adevărat în prezent, având senzația momentul următor este mai important decât cel actual. Pentru unii, este cu adevărat revelator conștientizezi ți trăiești viață chiar acum. – Oliver Burkeman, The Guardian

Eckhart Tolle este un învățător spiritual, care a trecut el însuși prin iadul zbuciumului lăuntic și depresie, până când a suferit o transformare interioară. În 2011 a fost introdus pe lista publicației Watkins Review, drept cea mai influentă  persoană spirituală din lume.

Distribuie articolul: