Soarta familiei Curoş [povestire] de Pavel Curoş conține memorii despre viaţa din Siberia. Deşi a apărut abia în anul 2018, este despre deportarea familiei Curoş în Siberia. Cartea are 140 pagini şi fotografii color.

După cum menţionează autorul: „pentru familia noastră, deportarea a fost o pedeapsă din partea lui Stalin, din partea conducerii URSS, pedeapsă pe care noi nu am meritat-o. Nu a fost cazul să nimerim acolo! Nu am fost „chiaburi”, aşa cum s-a spus şi cum s-a scris. Am fost oameni gospodari, am fost educaţi. Problema aceasta este una dureroasă până azi…”

Pavel Cucoş s-a născut în anul 1935 în satul Şeptelici, raionul Soroca. Şi-a petrecut copilăria în anii Marii Conflagraţii Mondiale, lăsând amprente adânci în memoria autorului.

În noaptea de la 5 spre 6 iulie 1949, părinţii şi şase copii, inclusiv – Pavel, au fost ridicaţi şi deprotaţi în regiunea Kurgan. Alături de părinţi, fraţi şi surori, Pavel Curoş a trecut prin toate vicisitudinile Gulagului. Autorul îşi aminteşte detalii impresionante despre cotidianul basarabenilor, dar şi a oamenilor, deportaţi în Siberia din alte regiuni ale URSS, despre munca extenuantă, solidaritatea umană, revenirea la baştină şi cel mai important – reînnodarea vieţii de după Gulag.

Recomandăm această lectură.

Autoare: Daniela Gorincioi

Distribuie articolul: