Vă recomandăm spre lectură un roman chiar din prima zi a săptămânii. Este vorba de cartea „Pentru că-și permite” de Bridie Clark. Romanul a apărut în anul 2007, la editura Polirom din Iași și are 392 de pagini. Romanul face parte din colecția CHIC. Titlul original este Because She Can. Ines Hristee este responsabilă de note și traducerea cărții.

Claire Truman este una din personajele principale ale romanului. Lucrează la editura Peters și Pomfret. Jackson Mayville, șeful lui Claire de la editură se pensionează. El și soția lui se mutau în Virginia ca să fie mai aproape de nepoți. A fost mentorul lui Claire într-ale profesiei pe parcursul celor cinci de când a terminat facultatea. Dar, cu ocazia pensionării, o invită pe Claire la o cină de la revedere. Când Jackson i-a da vestea, Claire s-a emoționat. Jakson fusese mai mult decât un șef – de la moartea tatălui ei, de cinci ani, el jucase și rolul de tată; radia bunătate și inteligență. Ambii bărbați erau înalți, supli, chipeși, cu un smoc des de păr argintiu și cu o tendință de a protesta împotriva Mersului Lucrurilor. La editura Peters și Pomfret, Claire a învățat foarte multe. Dar a prins o ofertă bună și a vrut să profite de situație, reieșind și din experiența acumulată.

Beatrix este cea mai bună prietenă a lui Claire. Într-o seară, merg la o galarie de artă, cu multă lume bună, unde este prezent și Randall Cox, cel mai dorit bărbat. Era un soi de standart de top în materie de senzualitate. Era un simbol al universității Princeton. Bea a amenințat-o pe Claire să se apropie de el și să-i vorbească. Dacă nu o face, nu mai vorbește cu ea niciodată. De fapt, Randall a fost cel care a început discuția, care a finalizat cu o invitație la cină în altă locație. Evident a apreciat faptul că Claire ar fi o femeie inteligentă, de succes și frumoasă.

În timpul cinei, Randal îi promite lui Claire că poate să o ajute să se angajeze la o editură de prestigiu, iar Viviant Grant e șefă, dar și un editor foarte strict, dar și de succes. Cărțile scoase de sub tiparul editurii pe care o conduce sunt best-sellere și în topuri timp de câteva săptămâni.

GRant era o persoană importantă și influentă, care era cunoscută de toată lumea ca fiind cea mai încăpățânată și mai necruțătoiare femeie din industria cărții. Deseori, atunci când îi auzeau numele, oamenii dădeau ochii peste cap. Grant avea propria ei surcursală, afiliată la Mather-Hollinger, o altă editură de proporții, și-și construise numele și averea publicând blockbustere de inspirație tabloidă și tot felul de alte produse de joasă speță, inclusiv ale unor autori precum o regină porno minoră, Mindi Murray, un criminal în serie oripilant, care terorizase Chicago timp de un an, și o listă întreagă de specialiști cu gura mare, proveninf din zonele extreme ale spectrului politic.

Grant își pusese toate forțele și în slujba unor romane grozave, care aduseseră recunoaștere și un nivel de succes stratoseric pentru niște autori care, până atunci, fuseseră necunoscuți. În opinia lui Vivian GRant, nimeni, niciodată, nu părea s-o cinstească și s-o respecte atunci când publica o carte cu merite literare. Fie că oamenii o plăceau sau nu, Vivian Grant era considerată ca fiind unul dintre cele mai fascinante personaje din industria asta, ca și unul dintre cele mai de succes.

Deși Viviant Grant este șefă la o editură de prestigiu, era foarte dificil să muncești pentru ea. Unii angajați nu rezistau nici măcar o lună. Iar decizia lui Claire de a lucra pentru ea a fost un șoc pentru toți prietenii ei. Cum se descurcă Claire cu Viviant Grant și care sunt provocările în relațiile de serviciu, aflați citind cartea.


Un Diavolul se imbraca de la Prada a carui actiune este plasata nu in universul revistelor de moda, ci in acela al editurilor care fac moda”

(Library Journal)


„Calitatea suprema a acestui roman captivant este umorul de cea mai buna calitate: remarcile otravite ale lui Vivian si crizele ei de nervi va vor face sa radeti cu lacrimi”

(Booklist)

 

Bridie Clark s-a născut în anul 1977. A absolvit cum laude universitatea Harvard si a lucrat ca redactor de carte la cele mai prestigioase edituri newyorkeze. De asemenea, a colaborat cu articole si recenzii la unele dintre cele mai cunoscute ziare si reviste americane, printre care se numara Vanity Fair si New York Magazine. „Pentru că-și permite” (2007) este romanul ei de debut.