Romanul „Mici lucruri mărețe” de Jodi Picoult a fost tradus din limba engleză de Lsaura Karsch și a apărut la editura Trei din București, în anul 2017. Titlul original al romanului este Small Great Things.

Ruth lucrează de 20 de ani ca asistentă medicală în secția de obstetrică a unui spital micuț. Își iubește meseria și nu s-ar fi văzut niciodată făcând altceva. Fiul său este un elev eminent, cu toate că l-a crescut mai mult singură, deoarece a rămas văduvă de tânără. Singura ei problemă este culoarea pielii sale – Ruth este afro-americană.

Totul se întâmplă atunci când se naște Davis, fiul lui Brittany și Turk Bauer, adepți activi ai ideologiei supremației albe. Niște rasiști convinși. Pacientul este luat în primire de Ruth, dar părinții sunt împotriva femeii pentru că e afro-americană și nu are voie să se atingă de fiul lor. Tinerii părinți se adresează șefei acesteia, ca fiul lor, Davis, să nu fie îngrijit de Ruth, asistenta de culoare. Neștiind cum să procedeze, șefa secției de obstetrică decide să lipească un bilet în fișa bebelușului, conform căruia pacientul nu va fi îngrijit de personal medical afro-american.
E un mesaj doar de fațadă, chiar dacă asistentei i sa explicat asta asta.

Situația se schimbă când are se întâmplă un caz mai special. La o procedură de rutină, Ruth face naveta prin saloane și observă ceva straniu la bebeluș. Nefiind în stare să stea deoparte, chiar dacă părinții i-au interzis accesul la copil, Ruth își face meseria de asistentă, chemând în ajutor colegii de serviciu care erau în tură cu ea. Ceva se întâmplă, poate e din cauza diabetului gestațional dezvoltat de mamă în timpul sarcinii, poate din cauza murmurului la inimă despre care Ruth i-a informat pe părinți sau poate doar o neșansă la viață, dar bebelușul nu supraviețuiește.
Evenimentele se desfășoară în ritm firesc. Părinții decid să o dea pe asistentă în judecată pentru omor, motivând că femeia a dorit să se răzbune pentru jignirea pe care aceștia i-au adus-o.

Cu empatie, inteligență și candoare, Jodi Picoult vorbește prin acest roman despre rasism, privilegii, prejudecăți, dreptate și compasiune.

Cine este Jodi Picoult?

Jodi Picoult este o scriitoare americană. A publicat 27 de romane, însoțind nuvele și a scris, de asemenea, mai multe numere ale Wonder Woman. Aproximativ 40 de milioane de exemplare ale cărților ei sunt tipărite în întreaga lume,[2] traduse în 34 de limbi.[3] Ea a fost distinsă cu New England Bookseller Award pentru ficțiune în 2003.[4]

Picoult scrie ficțiune populară care poate fi caracterizată drept saga de familie. Ea concentrează frecvent poveștile în jurul unei dileme morale sau a unei drame procedurale care îi pune pe membrii familiei unul împotriva celuilalt. Deși este adesea caracterizată ca o autoare a cărții chick-lit, de-a lungul carierei sale, Picoult a acoperit o gamă largă de probleme morale sau controversate, inclusiv avortul, sinuciderea asistată, relațiile rasiale, eugenie, drepturile LGBT, probleme de fertilitate, religie, moarte. pedeapsă și împușcături în școală. Ea a fost descrisă drept „un paradox, o scriitoare extrem de populară, uneori controversată, ignorată de mediul academic, care pune sub semnul întrebării noțiunile despre ceea ce constituie literatura pur și simplu făcând ceea ce face ea cel mai bine.