Premierul Dorin Recean a declarat că a înțeles diferența dintre așteptările cetățenilor și remanierile efectuate, subliniind, într-o emisiune televizată, că acestea vor continua. Totodată, șeful Guvernului a avertizat că atragerea specialiștilor profesioniști dispuși să preia portofolii dificile, precum cel al energiei, reprezintă o provocare majoră.

 

„Am pus în sarcină evaluarea diferitor agenții și alte instituții. Acum, sunt gata să dau afară zece oameni. Întrebarea este pe cine să pun în loc, pentru că am două instituții – Ministerul Energiei și Energocom – care sunt în continuare în căutarea unor profesioniști care să gestioneze aceste domenii dificile. Remanierile vor continua, și azi sunt gata să fac anumite remanieri în instituțiile subordonate Guvernului, dar vreau să recunosc onest: este foarte dificil să găsești pe cineva profesionist, care să accepte să vină să lucreze în aceste condiții”, a declarat Dorin Recean, transmite radiomoldova.md.

Remanierile guvernamentale au fost un angajament vociferat inclusiv în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Atât președinta Maia Sandu, care a candidat pentru un nou mandat din partea partidului de guvernare, cât și premierul Dorin Recean și speakerul Igor Grosu, tot el lider al Partidului Acțiune și Solidaritate, au spus că vocea cetățenilor a fost auzită și că, după alegeri, vor urma schimbări în echipa guvernamentală.

Pe 11 noiembrie, la o săptămână după ce Maia Sandu a câștigat alegerile, Andrei Spînu a anunțat că se retrage din Guvernul Recean. O săptămână mai târziu, pe 18 decembrie, premierul a anunțat remanierile promise: la șefia Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a venit Vladimir Bolea, iar la conducerea Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare au fost înaintate două femei – secretara de stat Daniella Misail-Nichitin și Ludmila Catlabuga. Atunci, remanierile propuse de Dorin Recean au fost pe larg criticate în spațiul public, ca fiind insuficiente și de fațadă.

Ultimele remanieri au avut loc pe 5 decembrie, când prim-ministrul Dorin Recean a solicitat demisiile ministrului Energiei, Victor Parlicov, a directorului general interimar al întreprinderii „Energocom”, Victor Bînzari, și a lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de observatori al „Moldovagaz”. Cei trei au fost acuzați că nu ar fi întreprins măsurile necesare pentru a aproviziona țara cu gaze naturale – acuzații respinse atât de Parlicov, cât și de Bînzari și Tofilat.

Până la identificarea unui nou ministru al Energiei, portofoliul a fost preluat de prim-ministrul Dorin Recean. Mandatul de director general interimar al SA „Energocom” a fost preluat, din 13 decembrie, de Eugeniu Buzatu.

Distribuie articolul: