În curând, pe micile ecrane apare o nouă televiziune - TV 8 (pe același canal pe care urmăreați TV 7). Odată cu ea și o serie de emisiuni interesante și creative. Unul dintre proiectele de forță este și „Optmart SRL”, moderată de 4 femei, formatori de opinie în societatea noastră: Alla Donțu - producător muzical; Bloggerița Diana Guja - Alo bebe; Angela Stafii - life coach și consultant; și activista Angela Frolov. Cu fiecare dintre ele am încercat să spargem niște stereotipuri, să atingem probleme ale societății și să prezentăm puncte de vedere diferite - același scop pe care îl are și emisiunea. Vedeți mai Jos ce a ieșit!

Când este ziua femeilor/femeii?

Diana Guja/Angela Frolov: În fiecare zi.

Agela Stafii: Fiecare dintre noi are o zi de naștere. Aceea cu siguranță este ziua femeii (în contextul în care ești femeie). Pe mine mă interesează mai puțin sărbătorile oficiale. Și ale bărbaților și ale femeilor. Mai degrabă prefer să mă adresez simțurilor și a modului în care tu vrei să te onorezi și sărbătorești pe tine. Pentru femeia-mamă ziua de naștere a copilului ei devine sărbătoare. Pentru un medic – ziua lor profesională și tot așa.

Angela Stafii

Alla Donțu: Ziua femeii este atunci când Ea face cunoștință cu sine… Unele din noi se cunosc zilnic, se bucură de metamorfoze. Altele însă așa și nu ajung să se cunoască. Trăiesc într-un corp de care li-i rușine, au o gândire care nu le aparține, deseori cu principii împrumutate de pe undeva, iar sufletul, în cel mai bun caz, îl uită în copii.

Când este ziua bărbatului/bărbaților?

Diana Guja și Angela Frolov: În fiecare zi.

Angela Stafii: Exact ca și zilele femeilor.

Alla Donțu: Nu știu. Cei cu care comunic susțin că ziua lor e în toată ziua, probabil trișează…

Câte zile pe lună au femeile „zile proaste”?

Angela Frolov: De câte ori aud sau citesc asemenea afirmații sexiste.

angela frolov

Diana Guja: Tot atâtea câte și bărbații.

Angela Stafii: Femeile, de multe ori, generează propriile stereotipuri. Noi alegem să ”avem zile grele” când suntem însărcinate, când avem menstruație. Deci atunci când o femeie are chef să manipuleze cu bărbații să înțeleagă că acest lucru va veni înapoi. Poate peste generații, poate pentru alte femei. Sau poate pentru tine. În rest, un bărbat care face glume proaste nu este înțelept și nici lider adevărat.

Alla Donțu: Depinde de femeie, de la caz la caz, dar probabil nu mai puține decât au barbații…

Cime mestecă mămăliga în casă?

Angela Stafii: Tata (zâmbește).

Diana Guja/Alla Donțu: Cine știe (și are plăcere) să facă mămăliga.

Angela Frolov: Cel (cea) care o face.

Cine trebuie să cânte într-o familie: cocoșul sau găina?

Alla Donțu: Nici cocoșul dar nici găina nu prea cântă … frumos (râde). De aia, recomandabile sunt dialogurile și comunicarea constructivă între cei doi.

alla dontu

Diana Guja: Stau prost cu cunoștințele în domeniul aviculturii 😉

Angela Frolov: Cel (cea) cui îi place să cânte.

Angela Stafii: Amândoi (zâmbește), doar că în perioade diferite ale zilei.

Cum rămâne cu casa nemăturată?

Angela Frolov: E cam neplăcut să mergi desculț prin ea.

Diana Guja: Îți iei aspirator.

Alla Donțu: Casa nemăturată oaspeți aşteaptă.

Angela Stafii: Dacă ai aspirator – nu mai ai nevoie de mătură. Am mai spus – bătaia e ruptă din rai, adică scoasă în afara lui. Depinde ce vrei acasă: rai sau iad. Și asta se referă și la bărbați și la femei, să știți.

Care sunt cele mai grave probleme ale femeilor din societatea noastră?

Alla Donțu: Frica cu toate fețele sale – de gura lumii; de a nu fi așa cum vrea mama, tata, partenerul, copii, șeful, cumătra, nășica, soacra…; frica de a nu corespunde așteptărilor; frica de sine.

Angela Frolov: Sexismul; Patriarhatul; Discriminarea; Misoginia

Angela Stafii:Creșterea copiilor, sănătatea, credința și încrederea.

Diana Guja: E una și e mare – ignoranța.

diana guja

Ce grave probleme au bărbații din Republica Moldova?

Angela Frolov: Baza problemelor este aceeași ca și la femei, doar că efectul este puțin diferit: Cerințele unei societăți patriarhale; rolurile de gen impuse; cerința de a ascunde și a inhiba sentimentele

Diana Guja: Bărbații au aceeași problemă – ignoranța.

Angela Stafii: Alcoolism, probleme cu inima, incapacitatea de a exprima emoții și de a face bani.

Alla Donțu: Nu vad mari diferențe dintre problemele bărbaților și cele ale femeilor. Sunt aceleași interdependențe dintre caracter – societate – motivație – dorințe, aliniate în funcție de scara personală de valori.

„Optmart SRL”, la TV 8 – Talk-show cu 4 moderatoare care împreună cu un invitat în fiecare ediție dezbat cele mai actuale teme ale societății. Abordează subiectele tabu și provoacă publicul la o discuție sinceră despre relația femeie-bărbat, compromisul dintre carieră și familie și multe altele! Emisiune își propune să dezmintă stereotipele și să vorbească fără menajamente despre mentalitatea în Republica Moldova!