Când Sasha Kraynyuk, în vârstă de 15 ani, a studiat fotografia înmânată de anchetatorii ucraineni, l-a recunoscut imediat pe băiatul îmbrăcat în uniformă militară rusă. Adolescentul care stă la biroul școlii are marcajul Z al războiului Rusiei pe mâneca dreaptă, colorat în roșu, alb și albastru al drapelului Rusiei, scrie bbc.com.

Dar băiatul îl cheamă Artem, iar el este ucrainean.

Sasha și Artem s-au numărat printre cei 13 copii luați de la propria școală din Kupyansk, nord-estul Ucrainei, în septembrie anul trecut, de soldații ruși înarmați în cagoule. Aduși într-un autobuz cu strigăte de „Repede!”, apoi au dispărut săptămâni întregi fără urmă.

Când copiilor, care au cu toții nevoi educaționale speciale, li s-a permis în sfârșit să sune acasă, a fost mult mai adânc din interiorul teritoriului ocupat de ruși. Pentru a-i aduce înapoi, rudele lor au fost forțate să facă călătorii istovitoare pe mii de kilometri în țara care le-a declarat război. Doar opt dintre copii s-au întors de la Perevalsk până acum, iar Artem a fost unul dintre ultimii, strâns de mama sa tocmai în această primăvară. Când am ajuns la directorul școlii prin telefon, ea nu a văzut nicio problemă în a îmbrăca copiii ucraineni în uniforma unei armate invadatoare.

„Şi ce dacă?” a replicat Tatyana Semyonova. „Ce pot să fac? Ce treabă are cu mine?”

Am replicat că Z simboliza războiul împotriva propriei țări a copiilor. „Şi ce dacă?” întrebă din nou directorul. „Ce fel de întrebare este asta? Nimeni nu-i forțează.”

Pentru Ucraina, povestea Școlii speciale Kupiansk face parte dintr-un număr tot mai mare de dovezi împotriva lui Vladimir Putin ca presupus criminal de război. Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele Rusiei în martie, acuzându-l pe acesta și pe avocatul poporului pentru copiii săi, Maria Lvova-Belova, de deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Rusia insistă că motivele sale sunt pur umanitare, evacuând copiii pentru a-i proteja de pericol. Înalți oficiali disprețuiesc rechizitoriul CPI, amenințând chiar cu arestări ca represalii împotriva reprezentanților săi.

ICC nu a făcut publice detaliile cazului său și nici Ucraina, dar oficialii de la Kiev susțin că peste 19.000 de copii au fost luați din zonele ocupate de la invazia la scară largă. Înțelegem că mulți au venit din case de îngrijire și școli rezidențiale. Am investigat mai multe cazuri, inclusiv o altă școală specială din Oleshki, sudul Ucrainei, și am constatat că de fiecare dată oficialii ruși au făcut efort minim sau zero pentru a localiza rude. Copiilor ucraineni li s-a spus frecvent că nu există nimic în țara lor la care să se întoarcă și au fost supuși, în diferite grade, unei educații rusești „patriotice”.

Detaliile și nuanța variază, deoarece există haos în război, precum și rea intenție. Dar există și o ideologie clară, dominantă: Rusia, condusă de Vladimir Putin, proclamă deschis totul în zonele ocupate ale Ucrainei ca fiind al său, inclusiv copiii.

Povestea lui Sasha: Kupyansk, nord-estul Ucrainei
Sasha este un băiat înalt și timid, cu o franjuri lungă pe care îi place să-l netezi în locul oricărui adolescent conștient de sine.

Separarea forțată de familie ar fi supărătoare pentru orice copil. Pentru cineva vulnerabil, precum Sasha, a fost profund neliniştitor. Mama lui, Tetyana Kraynyuk, îmi spune că este încă retras, la câteva luni după ce s-au reunit. Tânăra de 15 ani are chiar părul gri de tot stresul.

Ei locuiesc acum în orașul din vestul Germaniei, Dinklage, ca refugiați, unde, după școală, Sasha se întinde în principal pe patul său jucându-se la telefon. Dar își amintește foarte clar momentul în care soldații ruși l-au luat.

„Dacă sunt sincer, a fost înfricoșător”, recunoaște Sasha cu vocea lui liniștită, frecându-și mâinile înainte și înapoi pe coapse. — Nu știam unde ne vor duce.

Când îl întreb dacă îi este dor de mama lui, se oprește pentru o lungă perioadă de timp, spune că este prea supărător pentru a-l aminti și întreabă dacă poate schimba subiectul.

Înainte de război, Sasha a mers la școala specială Kupyansk din nord-estul Ucrainei. El se îmbarca în timpul săptămânii, întorcându-se acasă în weekend, dar când Rusia a invadat în februarie 2022, o mare parte din regiunea Harkov a fost invadată imediat, iar Tetyana și-a ținut fiul acasă pentru siguranță.

Pe măsură ce septembrie se apropia, administrația ocupantă a început să insiste ca toți copiii să se întoarcă la școală, acum cu programa rusă. A existat același impuls în toate zonele ocupate, folosindu-se adesea profesori din Rusia pentru a-i înlocui pe acei localnici care au refuzat să colaboreze.

Tetyana a fost reticent să-l trimită pe Sasha înapoi, dar adolescentul se plictisise încordat după șapte luni în satul lor, așa că pe 3 septembrie l-a lăsat în Kupyansk.

Câteva zile mai târziu, forțele ucrainene și-au lansat operațiunea fulger pentru a relua regiunea.

„Am auzit zgomotul de la kilometri depărtare. Boom-urile. Apoi elicopterele și tragerile. A fost un zgomot groaznic. Apoi am văzut tancurile și steagul ucrainean”, își amintește Tetyana despre contraofensivă.

Incapabil să-și contacteze fiul, era frenetică.

„Când am ajuns la școală a rămas doar îngrijitorul. A spus că copiii au fost luați și nimeni nu știa unde”, spune Tetyana.

Un profesor a văzut ce s-a întâmplat în acea zi, când 10 soldați ruși puternic înarmați au „intrat” în școală.

„Nu le-a păsat să ia acte sau să contacteze părinții”, mi-a spus Mykola Sezonov, când ne-am întâlnit la Kiev. „Pur și simplu au împins copiii într-un autobuz cu niște refugiați și au plecat”.

I-am pus apărarea Rusiei în astfel de cazuri: că scoate copiii din pericol.

„Am trăit sub ocupația rusă și știu diferența dintre ceea ce spun ei și ceea ce văd eu însumi prin fereastră”, a fost răspunsul profesorului.

Timp de șase săptămâni, nu s-a auzit niciun cuvânt despre copii.

„Am plâns în fiecare zi, am sunat la linia fierbinte și le-am spus că mi-am pierdut fiul și am scris poliției. Am încercat să-l găsim prin intermediul voluntarilor”, spune Tetyana.

A trecut o lună întreagă până când un prieten a văzut un videoclip pe rețelele de socializare, datat la începutul lunii septembrie 2022. Acesta a raportat că 13 copii de la Școala Specială Kupyansk au fost mutați la est într-o unitate similară din Svatove, încă sub controlul Rusiei.

Încă două săptămâni după aceea, telefonul Tetyanei a sunat cu un mesaj: Sasha a fost la o școală specială din Perevalsk, a citit, iar mama lui a putut suna să vorbească cu el.

„A fost fericit să mă audă, desigur. Dar a plâns cu adevărat”, își amintește Tetyana despre momentul în care au vorbit. „I-au spus că casa lui a fost distrusă și i-a fost teamă că am plecat și noi”.

Comunicarea cu zonele de lupte grele nu este ușoară, dar copiii Kupyansk au trecut prin trei instituții înainte ca cineva să încerce să ajungă la vreo rudă.

„Nu a fost nimic. Numai de la Perevalsk, și chiar și atunci nu imediat. Cred că au făcut-o intenționat”, spune Tetyana.

Luptele ei nu se terminaseră.

Ar trebui să o întoarcă pe Sasha acasă în persoană, dar drumul direct a traversat prima linie. În schimb, Tetyana a călătorit din Ucraina prin Polonia și Țările Baltice înainte de a traversa pe jos în Rusia, unde Serviciul de Securitate FSB a interogat-o apoi despre mișcările trupelor ucrainene.

Nu avea nimic de spus.

„Era întuneric beznă, erau puncte de control, bărbați în cagoule cu arme. Eram atât de speriat încât am luat pastile pentru a mă calma”, își amintește Tetyana despre restul călătoriei în estul Ucrainei ocupate.

Avea un alt motiv să se sperie. Până atunci, Rusia lua în mod deschis copii din casele de îngrijire din zonele ocupate și îi plasa în familii rusești.

Povestea lui Danylo: Herson, sudul Ucrainei
Timp de șase luni, Alla Yatsenyuk a simțit că o parte din ea lipsește. Când și-a împachetat fiul de 13 ani în tabără în Crimeea, a crezut că Danylo se îndreaptă pentru două săptămâni pe malul mării. Era menită să fie o pauză de la stresul războiului: alți copii din Kherson fuseseră în tabără și s-au întors, așa că Alla nu era îngrijorat.În plus, orașul lor fusese ocupat încă de la începutul invaziei și până în octombrie 2022, ea începuse să creadă că Rusia va controla Hersonul definitiv, deși nu și-a dorit asta. Dar la câteva zile după ce Alla l-a făcut cu mâna lui Danylo, oficialii responsabili pentru el au anunțat că copiii nu se vor întoarce. Rușii începuseră să se retragă din Herson. Dacă părinții copiilor îi doreau înapoi, li s-a spus că ar trebui să vină după ei.

Danylo (centru) în timp ce trecea granița din Belarus în Ucraina, după luni de zile plecate de acasă

Alla a implorat administrația regională, dar i s-a spus că vor returna copiii doar „când Herson va fi din nou rus”. Ea a sunat la Parchetul din Crimeea, dar au insistat că trebuie să-l ia pe Danylo.

Și așa, timp de săptămâni, Alla și-a asigurat fiul că vine după el chiar dacă încerca să descopere cum.

Distanța de la Herson până la Evpatoria este scurtă, dar ruta directă a fost închisă de armata rusă și o rută mult mai lungă prin Zaporizhzhia era prea periculoasă. „Au existat o șansă de mai puțin de 5% să ajungi acolo și să te întorci în siguranță”, i s-a spus Alla.

De asemenea, ar avea nevoie de aproximativ 1.500 de dolari (1.200 de lire sterline) pentru un șofer, precum și primul ei pașaport și toate documentele pe care rușii le cereau pentru a dovedi legătura ei cu fiul ei.

Alla începuse deja să dispere când Danylo a spus că oficialii din tabăra lui amenințau că vor pune copiii în îngrijire dacă părinții lor nu se grăbesc.

„Copiii ne-au sunat în panică, spunând că nu vor să ajungă în case”, se supără Alla. “Și Rusia este uriașă! Unde i-am căuta atunci?”

Ne-am întâlnit când ea a pornit în cele din urmă într-un vagon plin de alte mame și bunici în cea mai neliniștită călătorie din viața lor.

Femeile au fost ajutate de un grup numit Salvați Ucraina, care a intervenit când a constatat că sute de copii ucraineni ar putea fi blocați. Unii proveneau din case sparte sau din familii mai puțin înstărite, care aveau probleme cu logistica și finanțarea călătoriei. Alți părinți ezitaseră să își întoarcă copiii în orașe sub focul puternic rusesc.

Dar Alla nu mai putea aștepta.

“Încă mai am această îngrijorare care va merge ceva prost. Va fi acolo până când voi avea fiul meu lângă mine. Apoi voi putea respira din nou.”

Peste o săptămână mai târziu, Alla a fost unul dintre ultimii care au trecut granița înapoi din Belarus, târând o valiză mare în Ucraina pe lângă bolovani de beton și apărările antitanc. Danylo, cu zâmbetul lui plin de gropițe, era în sfârșit în siguranță lângă ea.

 

Distribuie articolul: