Ce ar putea însemna conflictul ruso-ucrainean  pentru foamea globală?

Un editorial realizat de Siobhan McDonough pe platforma de blogging Vox.com

Conflictul prelungit din Ucraina ar putea ridica prețurile la alimente în întreaga lume – și i-ar putea afecta cel mai puternic pe cei deja înfometați.

Zeci de țări din Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Africa de Nord, care suferă deja de pe urma crizei alimentare, se bazează pe proviziile generoase de grâu, porumb și ulei vegetal ale Rusiei și Ucrainei, iar experții spun că acest conflict ar putea duce la creșterea prețurilor la alimente și la foame globală.

Este încă un exemplu de conflict care iese la suprafață într-un moment în care lumea pur și simplu nu-l poate susține”, a spus Steve Taravella, purtător de cuvânt principal la Programul Alimentar Mondial (WFP) al Națiunilor Unite. „Ratele foametei cresc semnificativ la nivel global, iar unul dintre cei mai mari factori ai foametei este conflictul provocat de om.”, a adăugat Taravella.

Chiar înainte de conflict, prețurile globale la alimente erau deja la cel mai ridicat punct din 2011, datorită condițiilor climatice, cum ar fi secetele și precipitațiile excesiv de abundente, precum și întreruperile mai ample ale lanțului de aprovizionare create de criza Covid-19.

Cu 855 de milioane de oameni care suferă de pe urma crizei alimentare, invazia Ucrainei de către Rusia vine într-un moment dificil pentru foamea globală. De asemenea, întreruperea producției de alimente îi pune pe ucraineni la un risc mai mare de foame, subliniind legătura puternică dintre conflict și insecuritatea alimentară.

Pe rețelele sociale deja vedem imagini și videouri cum ucrainenii stau la cozi kilometrice după provizii. Rafturile multor magazine sunt goale de câteva zile.

Ceea ce se întâmplă în continuare depinde de progresul războiului și de sancțiunile financiare aplicate împotriva Rusiei. Dar având în vedere rolul enorm ale Rusiei și Ucrainei în furnizarea de hrană pentru lume, în special grâu, instabilitatea în producția și exporturile de alimente din regiune ar putea avea consecințe care vor depăși cu mult teatrul de război.

Când fermele devin un câmp de luptă

Pentru a înțelege cât de critici sunt fermierii Ucrainei și Rusiei pentru restul lumii, trebuie să înțelegeți cât de mult exportă.

Ucraina și Rusia sunt exportatori de top de cereale și uleiuri vegetale majore, conform unei analize a datelor privind exporturile de alimente de la Centrul de Comerț Internațional în 2020, făcută de Vox. Cele două țări reprezintă majoritatea exporturilor mondiale de ulei de semințe de floarea soarelui, în timp ce Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu. Luate la un loc, Ucraina și Rusia au fost responsabile pentru aproximativ 26% din exporturile globale de grâu în 2020.

Ucraina și Rusia sunt furnizori importanți de alimente pentru țările cu venituri mici și medii, în care zeci de milioane de oameni suferă deja de nesiguranță alimentară. Prețurile cresc în continuare din cauza conflictului, iar mai multe creșteri pe măsură ce războiul continuă ar putea provoca o instabilitate alimentară și foamete mai mari — nu numai în Ucraina, ci și în întreaga lume.

Cei mai mari importatori de grâu ucrainean în 2020 au fost Egipt, Turcia, Bangladesh, Indonezia și Pakistan, în timp ce Rusia este sursa unui procent mare de grâu pentru multe țări din Africa sub-sahariană, inclusiv Nigeria și Sudan.

Întreruperea acestor exporturi nu va face decât să sporească criza alimentară deja experimentată în țări precum Yemen, Bangladesh, Indonezia, Egipt, Nigeria.

O lume mai flămândă este una mai puțin stabilă

În cel mai rău scenariu, perturbarea prețurilor mărfurilor ar putea contribui, de asemenea, la conflicte dincolo de granițele Ucrainei – în țările care se bazează foarte mult pe producătorii săi pentru cereale.

Deși majoritatea violenței probabil nu are loc din cauza prețurilor mai mari la alimente, ci este cauzată de condiții economice mai largi sau de nemulțumiri politice”, scrie autoarea editorialului, „aceste șocuri pot declanșa în evenimente violente”.

Realitatea este că după foame aproape întotdeauna urmează un conflict. Iar atunci când acel conflict are loc între un mare exportator agricol precum Ucraina și îl implică pe altul precum Rusia, victimele ar putea  să depășească cu mult victimele cele două țări aflate în război.

Sursa: Vox.com

Distribuie articolul: