Președintele american Joe Biden a spus că este „putin probabil” ca o rachetă care a ucis două persoane în Polonia marți să fi fost trasă din Rusia. Oficialii polonezi au declarat că „racheta de fabricație rusă” a aterizat la Przewodow, la granița cu Ucraina, scrie bbc.com.

Primele rapoarte sugerau că Rusia ar fi de vină pentru explozie. Moscova a negat acuzațiile. Vorbind de la summitul G20 de la Bali, președintele american, Joe Biden a spus că „informațiile preliminare” au contestat rapoartele.

Președintele SUA a vorbit miercuri dimineață la prima oră, după ce mai mulți lideri mondiali au discutat despre explozie produsă aseară în Polonia. Printre liderii mondiali s-au numărat premierul britanic Rishi Sunak, președintele francez Emmanuel Macron și președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

Rapoartele privind căderea rachetelor în Polonia, țară membră NATO, au venit după ce Rusia a lansat marți un nou val de atacuri în toată Ucraina, la câteva zile după ce trupele sale au fost forțate să părăsească regiunea Herson. Rusia a respins afirmațiile că este responsabilă de asta, ministerul apărării de la Moscova atacând ceea ce a numit „o provocare deliberată menită să escaladeze situația”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că nu are informații despre explozie. Agenția de știri de stat rusă Ria Novosti a declarat că rachetele ucrainene au lovit teritoriul polonez.

Însă ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a spus că orice afirmație că Ucraina ar fi responsabilă este o „teorie a conspirației” rusă și că oricine amplifica mesajul răspândește „propaganda rusă”.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat reporterilor că nu este clar cum a avut loc explozia și a spus că anchetatorii evaluează toate posibilitățile.

„Nu avem nicio dovadă concludentă în acest moment cu privire la cine a lansat această rachetă… cel mai probabil a fost o rachetă de fabricație rusă, dar totul este încă sub investigație în acest moment”, a spus el.

Imaginile distribuite online au arătat ceea ce părea a fi un crater mare pe ceea ce presa locală a raportat că ar fi terenuri agricole poloneze, sugerând deteriorarea rachetelor. O altă imagine părea să arate un fragment de rachetă.

Abaterea asupra teritoriului polonez a ridicat semne de întrebare dacă Varșovia va declanșa articolul patru din tratatul NATO – adică statele membre se consultă dacă integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricărui stat membru este amenințată.

Varșovia a spus că se gândește dacă să invoce această dispoziție.

În ciuda faptului că a acordat sprijin Ucrainei de la invazia Rusiei, NATO a avut grijă să nu se implice prea mult în conflict pentru a preveni o escaladare.

Grupul de națiuni G7 a lansat, de asemenea, o declarație prin care condamnă „atacurile barbare cu rachete” lansate de Rusia marți și se adresează „exploziei” din Ucraina.

„Oferim sprijinul nostru deplin și asistență pentru ancheta în curs a Poloniei. Suntem de acord să rămânem în legătură strânsă pentru a determina următorii pași adecvați pe măsură ce investigația continuă”, se arată în comunicat.

Între timp, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat „foarte îngrijorat” de explozia din Polonia și a cerut o anchetă amănunțită.

„Este absolut esențial să evităm escaladarea războiului din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al său, Farhan Haq.

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că a vorbit cu președintele polonez Andrzej Duda și că alianța militară „monitorizează situația”.

„Aliații se consultă îndeaproape”, a spus el pe Twitter. „Important că toate faptele sunt stabilite”.

Atacurile au venit după unul dintre cele mai grele bombardamente ale Ucrainei de către forțele ruse de la începutul războiului. Ucraina a fost lovită de aproape 100 de rachete ieri, 15 noiembrie, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuri Ihnatw, care a declarat că peste 70 au fost doborâte cu succes. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că majoritatea rachetelor trase au vizat infrastructura energetică a țării.