Președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina, în ciuda apelurilor reînnoite din partea oficialilor ucraineni pentru sprijin aerian urgent, informează BBC. Întrebat luni de un reporter dacă SUA ar furniza avioanele, dl Biden a răspuns pur și simplu „nu”. Comentariul său vine la o zi după ce liderul Germaniei a exclus și el să trimită avioane.

Ucraina își împinge de mult aliații să trimită avioane de război avansate pentru a ajuta Kievul să preia controlul asupra spațiului său aerian în războiul în curs cu Rusia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și oficialii militari de rang înalt ai țării spun că nu ar trebui să existe tabuuri cu privire la un astfel de ajutor militar – dar SUA și partenerii săi se tem că acest lucru ar duce la o escaladare suplimentară cu o Rusie cu arme nucleare. F-16 Fighting Falcons fabricate în SUA sunt considerate pe scară largă unul dintre cele mai fiabile avioane de luptă din lume și sunt folosite de alte țări, precum Belgia și Pakistan.

Acestea ar reprezenta o îmbunătățire semnificativă a avioanelor de luptă din epoca sovietică – în mare parte MiG-uri – pe care Ucraina le folosește în prezent, care au fost realizate înainte ca țara să își declare independența față de URSS în 1991.

Totuși, Biden a respins în mod repetat cererile Ucrainei pentru avioane, concentrându-se în schimb pe acordarea de sprijin militar în alte zone.

Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că vor furniza Kievului 31 de tancuri Abrams, inversând poziția sa anterioară cu privire la această problemă. Marea Britanie și Germania au promis și ele un sprijin similar.

Viceministrul de Externe ucrainean Andriy Melnyk a salutat acest anunț, dar le-a cerut aliaților crearea unei „coaliții cu avioane de luptă” care să furnizeze Ucrainei și avioane Eurofighters, Tornado, Rafales francezi și avioane suedeze Gripen.

Într-un interviu de duminică, cancelarul Germaniei a spus că „pare frivol” să discutăm despre trimiterea altor ajutoare militare în Ucraina, atunci când guvernul său tocmai se angajase să trimită tancuri Leopard 2.

Olaf Scholz a reiterat, de asemenea, pentru ziarul german Tagesspiegel că alianța militară NATO nu este în război cu Rusia și că „nu va permite o asemenea escaladare”.

Între timp, președintele francez Emmanuel Macon a declarat luni că „prin definiție, nimic nu este exclus”, referindu-se la asistența militară acordată Ucrainei. Dar el a subliniat că nu trebuie nici să înflameze și mai mult situația și nici să limiteze capacitatea Franței de a se apăra.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, se află acum la Paris, unde este de așteptat să discute problema cu oficiali francezi de rang înalt.

Nici Polonia – un alt aliat cheie al Ucrainei – nu a exclus trimiterea de F-16 la Kiev. Totuși, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că orice astfel de mișcare va fi posibilă doar „în coordonare completă” cu alți membri NATO.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Zelensky, a declarat că Ucraina a primit „semnale pozitive” de la Varșovia.

Moscova a acuzat în repetate rânduri NATO că este un agresor prin împuternicire, iar membrii alianței, inclusiv SUA și Germania, au fost reticenți în a trimite ajutor militar care ar putea duce la escaladarea conflictului.

Distribuie articolul: