Rata sărăciei pentru copiii din mediul rural este de nouă ori mai mare decât rata sărăciei pentru cei din mediul urban. Ponderea persoanelor sărace în Republica Moldova este în continuă scădere. Estimările la nivel național și cele ale Băncii Mondiale arată o tendință similară atât pentru sărăcia din zonele urbane, cât și cele rurale. Deși rata generală sărăciei a scăzut, ponderea persoanelor aflate în risc de sărăcie este destul de semnificativă, cei mai expuși la sărăcie fiind copiii, vârstnicii și adulții cu dizabilitate.

Sunt datele unui raport privind situația tinerilor din Moldova și interacțiunea acestora cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. În 2015, rata sărăciei pentru copii a fost de 11,5%, pe când cea pentru populația generală – de 9,6%. Inclusiv, 0,2% dintre copii sunt expuși la sărăcie extremă.

Rata sărăciei pentru copiii din mediul rural este de nouă ori mai mare decât rata sărăciei pentru cei din mediul urban. Astfel, acest fenomen în Moldova este destul de mare în rândul grupurilor vulnerabile, familiile cu mulți copii și cele monoparentale.

Conform Barometrului opiniei publice (BOP) din 2019, cea mai mare parte a populației R. Moldovei susține că veniturile familiei nu sunt suficiente pentru a satisface toate necesitățile. Fiind întrebați „cum apreciază veniturile actuale ale familiei lor”, respondenții în proporție de 43% au răspuns că veniturile din familie le ajung numai pentru strictul necesar, iar 22% au zis că venitul familiei lor nu le ajunge nici pentru strictul necesar și doar 3% au menționat că venitul familiei le asigură tot ce le trebuie, fără să se limiteze la ceva.

„Veniturile joase și riscurile sporite de sărăcie sunt cauzate de oportunități economice limitate, care împiedică populația, în special grupurile vulnerabile, să-și atingă aspirațiile profesionale. Drept efect, Moldova înregistrează una dintre cele mai scăzute rate de ocupare din Europa Centrală și de Est (41% în 2016)”, se mai arată în raport.

Raportul este realizat în cadrul Campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” implementată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu UNFPA, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și UNICEF.

Foto: CCF Moldova