Mulți sunt cei care consideră vacanțele neimportante, timp pierdut sau „perioade pentru cei leneși”, dar acest lucru nu e tocmai foarte corect. Incapacitatea de a spune „stop” și de a lăsa stresul deoparte măcar preț de câteva zile conduce, încet, dar sigur, la epuizare.

Psihologul Aurelia Balan Cojocaru: „Munca fără pauze poate avea efecte negative asupra sănătății întregului organism. Acumularea stresului încetinește multe din procesele unui organism sănătos. Scade abilitatea de concentrare, rezistența la infecții, încetinește metabolismul și crește tensiunea arterială. Apar dereglările de somn, se acumulează oboseala care aduce cu sine nu doar un randament scăzut la locul de muncă ci și stări anxioase ori chiar depresive.”

Vacanțele nu sunt doar pentru relaxare

Din când în când, ieșirea din cotidian, este necesară pentru ca plictiseală, supărările și agitația să nu pună stăpânire totală pe viața noastră. Rolul unui concediu este de a întrerupe fluxul de stres, rutina zilnică, oboseala și iritabilitatea

Vacanțele ne permit nu doar să învățăm a ne relaxa și detașa, dar sunt și o reală oportunitate pentru a crea amintiri speciale, pentru a ne fortifica relațiile cu oamenii dragi, pentru a lega noi prietenii și desigur un prilej nemaipomenit de a îmbunătăți calitatea vieții și a propriei sănătăți.

În concediu, detașarea de rutina presărată cu probleme specifice, mai mari sau mai mici, ne poate oferi energia și elanul atât de necesare pentru a putea ulterior lua de la capăt. Mai mult chiar, dacă ne simțim presați de dificultăți cărora nu le putem afla rezolvare, tot zilele de vacanță sunt cele care ne pot ajuta să venim cu perspective la care altfel nu am fi putut să ne gândim, favorizate de noile experiențe, de oamenii cu care avem ocazia să interacționăm într-o călătorie și, nu în ultimul rând, de odihna suficientă.

Concediile au un rol terapeutic

Indiferent de cum avem posibilitatea să ne organizăm o vacanță, nu există nicio îndoială că vom avea parte de lucruri noi și diferite. În oricare loc nu vom merge, cu siguranță o să trăim experiențe inedite și vom descoperi numeroase lucruri noi, gata să ne lărgească orizonturile.

În plus vacanta are și un rol terapeutic. Fie că vorbim despre dezvoltare personală, ieșirea din rutină sau consolidarea relațiilor cu cei apropiați, călătoriile, oricât de mici ar fi ele, fac adevărate minuni, ne scot din cercul nostru de confort, ne strămută monotonia și ne condiționează să facem lucruri despre care putem crede că ne depășesc. Dincolo de zona de confort începe frica, dar, împingând mereu limitele, ne crește încrederea în sine, apoi, depășirea zonei de confort poate fi aplicată cu succes în orice zonă a vieții, pentru că ne-am lărgit perspectiva și putem privi mai clar problemele apărute și cu mai multă ușurință găsim soluțiile lor.

Este perioada propice pentru noi planuri de dezvoltare, creștere și relaționare.

Comunicarea cu cineva în altă limbă, urcarea unui munte, un zbor cu avionul, pentru unii din noi pot fi adevărate pietre de încercare. Odată depășite, încrederea în sine și calitatea noastră ca persoană, neapărat va suferi modificări favorabile.

În vacanțe ne putem împlini nevoile emoționale, spirituale și intelectuale. Este perioada propice pentru noi planuri de dezvoltare, creștere și relaționare.

Sursa foto: Facebook.com

Vezi și: S-au desemnat cele mai romantice destinații de vacanță din lume în 2018

Distribuie articolul: