Stăteam la pauza de cafea de la birou și discutam aprins cu colegii mei despre ce pregătiri urmează să facă fiecare pentru sărbătorile de iarnă din acest an. Ce cadouri au cumpărat? Cum și unde vor sărbători? Ce bucate vor găti pentru masa de sărbătoare? Și în toiul discuției o colegă a spus că ea, de fapt, urăște perioada Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă.

Unii s-au mirat mult, pentru că toți ne-am deprins să așteptăm sărbătorile cu multă bucurie, mai ales cei care avem copii ce încă mai cred în Moș Crăciun. Am descusut-o pe colega mea, dar am dat și un search pe net ca să aflu de ce mai mult de un sfert de populație de pe glob urăște sărbătorile de iarnă. Iată motivele:

  1. Fericirea la comandă. Că e musai să fii vesel și bine dispus de sărbători, să te prefaci că mesajele clișeice cu moș, sanie, reni și iepurași îți provoacă bucurie, să te declari împlinit de ceea că vei avea câteva zile petrecute cu rudele pe care abia aștepți să le vezi. Păi uite că unii nu numai că nu suportă aceste chestii, dar le percep ca pe o presiune asupra propriei persoane, se simt cumva forțați să se conformeze feeriei generale. Da, e perfect ok.
  2. Crăciunul și Revelionul sunt sărbători foarte comerciale. Să fim sinceri, aici am putea să le dăm dreptate Grinch-ilor din întreaga lume. De prin noiembrie suntem asaltați cu brăduți împodobiți, idei de cadouri, vacanțe, chestii în ambalaje colorate și foșnitoare, rețete pentru mesele copioase de sărbători. Farmecul sărbătorilor se pierde undeva după vitrinele strălucite, cărțile poștale care cântă cântecele cu jingle bells, mascote de prin mall-uri și alte lucruri care ne-au inundat televizorul, spațiile comerciale și internetul cu unicul scop – cel de a vinde. Iar bucuria care se vinde la pachet e cam hmmm… artificială? 
  3. Pregătirile și forfota de sărbători. Du-te la cumpărături, caută decor, caută brad, alege cadouri pentru mama, soția/soțul, colega de birou, soacra, mergi de vezi ce oferte au magazinele de dulciuri, împachetează, organizează – îți vine să urli la propriu chiar dacă iubești sărbătorile de iarnă. Nu există nimic mai extenuant și solicitant decât o lună întreagă de alergări de scurt metraj pentru îndeplinirea listei de task-uri crăciunești.
  4. Cheltuielile mari. Toate alea descrise la punctul 3 au un lucru în comun – banii. Nu mai e un secret pentru nimeni că luna decembrie a anului este luna în care se fac cele mai mari cheltuieli. Eu personal am întâlnit oameni care se bagă în credite pentru a cumpăra necesarul ce va fi consumat într-o perioadă foarte scurtă de timp. Vă vine să credeți?
  5. Oboseala și starea depresivă din cauza oboselii. Recunosc, aici avem un motiv din care poate și eu aș urî această perioadă a anului. Nu vă pot reda în cuvinte cât de mult visez la un Crăciun în care să nu fac nimic, ci doar să stau undeva într-o cabană la munte și să dorm zeci de ore în șir și ca mine ar mai fi mulți oameni. De multe ori acest lucru nu îl facem, pentru că avem copii ce vor să fie distrați, oaspeți ce vor să fie invitați și atâta lume de mulțumit. Nu e oare timpul să schimbăm ceva?

Motive din care n-ai vrea să faci parte din grupul celor ce adoră perioada sărbătorilor de iarnă ar mai fi câteva zeci, dacă nu sute. Unele personale, altele nu. Unicul lucru ce este cert, este ceea că nu ești obligat să iubești ceva doar pentru că marea majoritate a oamenilor o face. Este perfect normal să vrei să te ascunzi de toată feeria și magia din jur undeva cu oamenii cei mai apropiați sau singur/ă cu tine. Și chiar te îndemn să o faci. Oricare ar fi felul în care-ți vei petrece sărbătorile de iarnă, important este să fii mulțumit/ă și fericit/ă.

Distribuie articolul: