Ansamblul Folcloric de Cântece și dansuri „OPINCUȚA” împlinește în acest an 30 de ani de activitate artistică. Jubileul trebuia să fie sărbătorit în luna aprilie, printr-un spectacol folcloric de amploare, însă… din cauza pandemiei, evenimentul a fost amânat. Tot din cauza coronavirusului și măsurilor de precauție la nivel global, participarea ansamblului la festivalurile internaționale de folclor din vara aceasta nu este posibilă. Or, opincuțele aveau deja o tradiție ca în fiecare vară să a ne reprezinte țara la diverse evenimente.

Însă, nimic nu poate opri colectivul să-și continue activitatea.  Pe parcursul lunii iunie, membrii ansamblului au ocazia să participe la proiectul online de Tabără de Creație „Curcubeul Estival-2020″, inițiat de Centrul de Activitate Extrașcolară Curcubeul, din sectorul Râșcani.

În toată această perioadă, copiii participă la sesiuni online pe platforma Zoom, având ca opțiune următoarele secțiuni: Tradiții, Cântec și Dans. În fiecare săptămână copiii sunt îndemnați să îndeplinească  diverse provocări creative care la final, se încununează cu filmulețe care de care mai originale. Printre tematicile abordate se numără: Duminica Mare în straie de sărbătoare, Port și Vorbă Românească, Pâinea de Ritual, Jocuri de toloacă. Datorită implicării părinților, dar și a creativității colectivului de pedagogi, unele filmulețele îmbracă haina finală de Buletin de Știri sau Emisiuni Gastronomice, cu prezentatori și reporteri în toată regula.

Cu îndrumările pedagogilor din echipa „OPINCUȚA”, și anume Maria Lupu – Manager, Conducător Artistic, Profesoară Folclor, Viorica Lupu – Profesoară Grup Vocal, Elena Lupu, Cristina Mereuță, Inga Bujnița- Coregrafi, realizările copiilor sunt deosebit de frumoase.

De exemplu, săptămâna trecută „OPINCUȚA” a finisat un mini-proiect, prin care și-au provocat prietenii din alte țări să se salute reciproc, printr-un moment coregrafic. Ansamblul a fost salutat prin dans de către colective folclorice din Cehia, Serbia, Slovacia, Kîrgîstan, România.

Cea mai recentă postare i-a fost dedicată Sărbătorii Universale a Iei Românești. Prin acest mini-proiect, copiii au fost îndemnați să facă poze artistice: de tip portret, în locuri deosebite din satul bunicilor, sau poze cu obiecte de artă tradițională. Astfel, pedagogii, printre care și părinții vor să își călăuzească copiii întru respectarea și promovarea, cu demnitate, a portului tradițional.

Descoperiți mini-proiectul „POARTĂ IE cu MÂNDRIE”, din 24 iunie, pe pagina de facebook a Ansamblului Folcoric „OPINCUȚA”.