Ieri, în satul Văleni din raionul Cahul a avut loc Promovarea patrimoniului UNESCO „Lunca Prutului de Jos”.

În cadrul evenimentului de ieri, au avut loc mai multe activități care au presupus vizitarea diferitor locații, dar și master-class-uri. Astfel, participanții au vizitat Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Văleni, pensiunea „La gura cuptorului” și Muzeul Pâinii, Casa rurală „La Savetuca” și Casa de Cultură din localitate.

În cadrul vizitei de lucru de la Văleni, avut loc un master-class cu titlul Țesutul covoarelor cu ornamente vegetale, specifice Sudului Moldovei.

În context, vizitatorii au putut vedea și Turnul de vizionare a păsărilor (Turnul lebedelor, Lacul Beleu. În localitatea Văleni este ansamblul de folclor „Vălenășițele”.

 

„Valeni este o bijuterie atent «ascunsă» de noi, ghizii din Chișinău. Pe mine m-au impresionat dansurile la rug și scenetele jucate de către ansamblul „Vălenășițele”. De asemenea, sunt nerăbdătoare să mă reîntorc în Văleni cu noi turiști, pentru că doamnele de la Valeni au demonstrat că merită să mergi trei ore cu mașina pentru a veni să le vizitam și să ne bucurăm împreună de potențialul turistic al satului din zona de sud a Republicii Moldova” a declarat Gloria Jigău, ghidă de turism, participantă la lansarea promovării patrimoniului UNESCO „Lunca Prutului de Jos” din satul Văleni, Cahul.

Rezervația Biosferei  „Prutul de Jos” este amplasată în lunca râului Prut, cuprinde o suprafață totală de peste 14,7 mii de hectare din 9 localități din raionul Cahul, inclusiv terenurile Ocolului Silvic Slobozia. Rezervația biosferei  „Prutul de Jos” a fost inclusă în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei, recunoscută prin programul „Omul și Biosfera” (MaB), fiind aprobată  prin decizia Conferinței Părților UNESCO din 25 iulie 2018.

 

Organizatorul evenimentului este Alianța Națională a Asociației Ghizilor de Turism din Republica Moldova.

Evenimentul a fost finanțat de Ministerul  Culturii al Republicii Moldova.