Copiii din șapte comunități din Republica Moldova construiesc pacea în timp ce socializează cu copiii din Ucraina găzduiți în comunități. Acest schimb sinergetic de energii se întâmplă prin intermediul bibliotecarului din comunitate. De la 1 aprilie 2022 Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova este partener în cadrul proiectului  „Copiii pentru Pace”, implementat de către Amici dei Bambini Moldova , cu sprijinul financiar al Plan Internațonal.

Proiectul inițiat este un răspuns la criza umanitară care are drept actanți femeile și copiii care fug din calea războiului din Ucraina.

În acest sens, în perioada aprilie – septembrie 2022, 7 biblioteci din localitățile Pelinia, Drochia; Văsieni, Ialoveni; Tabani, Briceni;  Larga Nouă,Cahul;  Valea Mare, r-n Ungheni;  Crihana Veche, Cahul și Hîrtop, Taraclia vor beneficia de amenajarea unor spații de educare și recreere care vor servi drept platformă prin intermediul cărora vor fi realizate activități educaționale cu copiii.

Activitățile realizate sunt axate pe tehnici de storytelling, dar și alte tipuri de activități pentru a face din Clubul de Lectură o platformă de atracție în incinta bibliotecii, dar și pentru micii exploratori ai cărților.

Bibliotecarii participanți vor face echipă cu animatorii Ludobusului organizației Amici dei Bambini Moldova, minunata  căsuță veselă pe roți, care va vizita bilunar fiecare comunitate participantă.

În urma activităților realizate  până în acest moment de către bibliotecari au participat 891 de copii și adulți.

Asigurarea dezvoltării și învățării copiilor prin prisma jocului și lecturii este o prioritate și pentru bibliotecari în calitatea lor de actori comunitari.

Prin intermediul programelor și proiectelor pe care Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova le implementează contribuie la crearea unei societăți alfabetizate, informative, participative și incluzive.

Distribuie articolul: