Copiii din șapte comunități din Republica Moldova construiesc pacea în timp ce socializează cu copiii din Ucraina găzduiți în comunități. Acest schimb sinergetic de energii se întâmplă prin intermediul bibliotecarului din comunitate. 

De la 1 aprilie 2022 Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova este partener în cadrul proiectului  „Copiii pentru Pace”, implementat de către Amici dei Bambini Moldova , cu sprijinul financiar al Plan International. 

Proiectul inițiat este un răspuns la criza umanitară care are drept actanți femeile și copiii care fug din calea războiului din Ucraina. 

În acest sens în perioada aprilie – septembrie 2022, 7 biblioteci din localitățile Pelinia, Drochia; Văsieni, Ialoveni; Tabani, Briceni;  Larga Nouă,Cahul;  Valea Mare, r-n Ungheni;  Crihana Veche, Cahul și Hîrtop, Taraclia au beneficiat de amenajarea unor spații de educare și recreere care vor servi drept platformă prin intermediul cărora vor fi realizate activități educaționale cu copiii. 

Spațiile sigure amplasate în biblioteca din localitate conțin o colecție de carte pentru copii și adolescenți, jocuri de societate pentru a facilita procesul de socializare și integrare a refugiaților ucrainieni în comunități.

 Activitățile realizate sunt axate pe tehnici de storytelling, dar și alte tipuri de activități pentru a face din Clubul de Lectură o platformă de atracție în incinta bibliotecii, dar și pentru micii exploratori ai cărților. 

Elena Pintilei, președinta ABRM a declarat “ Jocurile de societate, procurate în cadrul proiectului sunt deosebit de utile deoarece învață participanții lucruri noi, le antrenează memoria, atenția și creativitatea, îi amuză și simplifică procesul de cunoaștere între jucători”

Bibliotecarii participanți au făcut echipă cu animatorii Ludobusului organizației Amici dei Bambini Moldova, minunata  căsuță veselă pe roți, care a vizitat bilunar fiecare comunitate participantă. 

Stela Vasluian, directoarea filialei din Moldova a Asociaţiei „Amici dei Bambini”                         “Ludobusul pentru pace oferă picilor din întreaga țară un program interactiv, menit să-i înveselească și să-i învețe lucruri noi prin intermediul jocului. În timp ce animatorii sunt mereu atenți la nevoile fiecărui copil participant la eveniment, psihologul oferă asistență psiho-emoțională părinților și îngrijitorilor care îi însoțesc.”

În perioada aprilie – septembrie au fost realizate 280 de activități pentru copii, adolescenți și adulți în cele 7 localități participante. 

Ecaterina Gherhieva, regiunea Nicolaev “Cât de mult aș vrea să spun despre oamenii cu o inimă uriașă și cu un suflet mare, să spun că vă mulțumesc foarte mult pentru că vă dedicați în întregime nu numai copiilor din țara Dvs., ci și copiilor noștri refugiați, copii veniți în Moldova pentru a scapa de razboi, de bombardamente si împușcături, vă mulțumesc foarte mult pentru ajutor, pentru înțelegere, pentru bunătatea și afecțiunea voastră, mai ales aș dori aceste cuvinte de recunoștință să le îndrept către Tatyana Popaz, locuitoare a satul Albota și bibliotecar în satul Hîrtop, Taraclia .“

Asigurarea dezvoltării și învățarii copiilor prin prisma jocului și lecturii este o prioritate și pentru bibliotecari în calitatea lor de actori comunitari. 

Prin intermediul programelor și proiectelor pe care Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova le implementează contribuie la crearea unei societăți alfabetizate, informative, participative și incluzive. 

Date de contact:

Vasilica Victoria,

Coordonatoare management și dezvoltare instituțională,ABRM

Tel.: (+373) 079868646

E-mail: [email protected] 

Distribuie articolul: