Pentru a încuraja femeile să-și dezvolte abilitățile necesare pentru munca în mediul online, dar și pentru a le oferi posibilitatea de a se reorienta în carieră, proiectul Tekwill a lansat programul „Women in Online Work (WOW)”. Inițiativa a susținut și a educat aproximativ 50 de fete și femei din localitățile țării să dobândească cunoștințele necesare pentru a putea oferi servicii online utilizând platforme internaționale de angajare pentru liberi profesioniști și să beneficieze de oportunități mai avantajoase de a avea joburi cu o remunerare decentă în zonele rurale unde locuiesc.

Unele participante au reușit deja să se angajeze în câmpul muncii. „Women in Online Work (WOW)” a fost lansată cu susținerea Biroului de Cooperare al Elveției în cadrul Proiectului „OPTIM” – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și industrie a Republicii Moldova, cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare și al Suediei în cadrul proiectului TEKWILL.

IT-ul, o provocare acceptată

Violeta Cozonac are 31 de ani și de un deceniu predă limba engleză elevilor de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din satul Cuizăuca, raionul Rezina. Mai nou, aceasta este și Manual QA Tester într-o companie IT din SUA. Află în interviul de mai jos cum a obținut cea de-a doua profesie după ce a urmat cu succes cursul de Software Testing.

Violeta, ce studii ai finalizat și cum ai cunoscut domeniul IT?

În 2012, am absolvit  Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Limbi Străine, fiind licențiată în Limba și Literatura  Engleză, Limba Franceză și Științe ale Educației.  În 2014, am obținut Certificatul de Master în Management Educațional la Institutul de Științe ale Educației. Studiile de master le-am făcut fiind deja angajată la liceul din Cuizăuca, unde activez până în prezent. Sunt o fire energică, iubitoare de provocări și pentru a nu fi plictisită de rutina activităților, mereu mă implic în câte ceva interesant. Anual, începând cu 2015, implic elevii mei în cel puțin un proiect educațional internațional. Un interes aparte îl am pentru dezvoltarea personală, în acest scop particip la diverse evenimente, conferințe, cursuri de talie locală, națională și internațională.

De unde ai aflat despre cursurile „Women in Online Work (WOW)”?

Despre cursurile „Women în Online Work” organizate de către proiectul Tekwill am aflat de pe rețelele de socializare. Dat fiind faptul că îmi plac provocările, limba engleză și sunt pasionată de IT, am reușit să susțină proba individuală, fiind una dintre cele 15 participante selectate pentru cea de-a doua etapă – bootcampul. Dar dincolo de toate acestea, utilizez IT-ul pe larg în activitatea mea didactică, deoarece proiectele educaționale în care implic elevii sunt online, de asemenea, dotarea tehnică a instituției îmi permite să folosesc o gamă largă de instrumente digitale, și nu în ultimul rând, perioada pandemică mi-a demonstrat încă o dată despre importanța flexibilității și necesitatea cunoștințelor în IT.

În ce mod cursul de SoftwareTesting ți-a asigurat un job?

Mi-au plăcut foarte mult lecțiile practice și aplicative, iar mentorul a avut un rol decisiv în formarea sa profesională.  Mai mult, cursul m-a ajutat să-mi dezvolt abilitățile necesare pentru una dintre cele mai solicitate profesii contemporane și să fac schimbări esențiale în activitate. Jobul de QA Manual Tester l-am găsit în perioada cursurilor, datorită faptului că mi-am făcut tema, una dintre sarcini a fost crearea unui cont pe o platformă de angajare, crearea unui exemplu de mesaj pentru potențialii angajatori și aplicarea la cel puțin 10 companii utilizând platforma dată. Acolo am fost contactată de actualii angajatori, am avut  interviul, după care în decurs de câteva ore am primit răspunsul de angajare și am semnat contractul.

Urmează o carieră în IT sau unde te vezi peste câțiva ani?

Peste ani, cu siguranță voi continua să activez în domeniul IT. Cel mai important pentru mine este faptul că activitatea în IT poate fi îmbinată cu munca didactică, asta datorită faptului că activez într-o companie internațională, cu colaboratori pe 3 continente și în toate fusele orare. Astfel, beneficiez de flexibilitate în orele de serviciu și, totodată, datorită faptului că instituția angajatoare este un startup, întrezăresc și posibilități de creștere în carieră. Sunt sigură că domeniul IT, prin vastitatea activităților, îmi poate oferi flexibilitate decizională, oportunități noi de angajare și dezvoltare continuă. Vor urma și alte beneficii, precum schimbări calitative în dezvoltarea profesională și satisfacția lucrului creativ, oportunități financiare etc. Prin urmare, este un domeniu pe care voi continua să-l explorez.

Prima ediție a cursului „Women in Online Work (WOW)” s-a desfășurat în trei etape. La faza inițială, s-au înscris fete și femei din regiunile țării, localități precum Budești, Slobozia-Dușca, Drepcăuți, Ciorescu, Ialoveni, Hâncești etc, care au participat la o conferință de instruire în carieră. Ulterior, timp de 3 luni, participantele au avut un curs practic pentru dezvoltarea abilităților necesare în unul din domeniile Software Tester, Social Media Management sau Design Grafic. Iar în cea de-a treia etapă, acestea au luat parte la o sesiune practică, sub forma unui mentorat asistat, unde și-au pregătit portofoliile pentru a se înregistra pe platforme internaționale, care oferă locuri de muncă la distanță și cu orar flexibil.

P