Marina Chirioglo, o profesoară de engleză cu o istorie aparte. Munca, disciplina și responsabilitatea, iată cei trei termeni fără de care ea nu ar fi reușit să ajungă o profesoară de engleză atât de apreciată. La început a avut o dorință imensă de a studia limba, care mai apoi s-a transformat în ceva mai mult decât un job, deoarece acum nu-și imaginează viața fără predare.

Marina Chirioglo este vorbitoare nativă de limba rusă și recunoaște că mai poate face greșeli când vorbește româna, dar fiecare zi vine cu o nouă lecție și ea continuă să o studieze. Marina ne spune că niciodată nu e târziu să înveți ceva și se mândrește că a studiat două limbi total diferite de la zero. 

S-a scufundat în totalitate în studierea englezei, învăța câte 50 de fraze noi zilnic, citea 25 de pagini din orice carte în engleză. Fără multe surse financiare a pus mintea în mișcare și a reușit în doar șase luni să ajungă de la stadiu începător la avansat. Peste 12 luni a devenit profesoară. Pare greu, nu-i așa? Totuși e posibil. Ea și-a îndeplinit visul. Este profesoară de limbă engleză și timp de 13 ani a ajutat mii de studenți să-și îndeplinească și ei dorința – să vorbească liber în engleză.

În interviul de mai jos vei afla cum să înveți limba engleză mai ușor, cât de important este modul de predare. Și dacă locuim în Republica Moldova este important să cunoaștem limba Română?

Marina, de unde a apărut pasiunea ta pentru predat? 

Niciodată nu m-am gândit că am să devin cândva profesoară de engleză, nu-mi plăcea engleza, nu-mi reușea, nu puteam pronunța, nu eram bună la gramatică și în general când am aplicat la Facultatea de Limbi Străine eram la nivel începător. Până într-o zi, când mă plimbam cu o prietenă de-a mea, am văzut o gașcă de voluntari din Statele Unite care vorbeau limba engleză atât de corect și de frumos! Atunci m-am oprit pe loc și am spus că „vreau și eu într-o zi să vorbesc așa”. Uite că astfel mi-a venit dorința să învăț engleza și abia după ce am absolvit facultatea am hotărât să adun prima mea grupă, să văd cum mă descurc eu cu oamenii, dacă o să pot comunica cu ei și explica. După prima lecție o studentă se apropie de mine și îmi spune că „în 12 ani am învățat engleza, dar niciodată „Present Simple” nu mi-a fost explicat atât de clar”. Iată atunci eu am înțeles că pot explica și pot preda. Deja de ani de zile eu ador ceea ce fac și nu-mi imaginez viața mea cu o altă profesie.

Tu cum ai învățat limba Engleză, ce te-a ajutat cel mai mult în acest proces?

Eu când am aplicat la facultate, eram la nivel începător, adică abia atunci am început să învăț și româna de la zero și engleza, ambele limbi erau pentru mine noi. În primul rând pentru a învăța engleza eu m-am înscris la cursuri, când ești la început este aproape imposibil să înveți singur. Ai nevoie de cineva care să-ți explice bazele limbii engleze. Apoi, zilnic priveam două sau trei ore de seriale și filme cu subtitrări anume în engleză. Citeam câte 20-30 de pagini, făceam curs și comunicam cu profesorul meu în engleză. Cu aceste metode eu peste jumătate de an am ajuns să predau copiilor. Deci trebuie să: comunici în engleză, să privești ceva zilnic, să citești zilnic și să faci curs.

Cât de important este să găsești un mod creativ și distractiv de a preda/învăța o limbă străină?

Eu cred că atunci când studentul caută un profesor de engleză în primul rând el trebuie să îl cunoască mai din timp. Pentru mine e foarte important să cunosc omul care mie îmi va preda, persoana să mă inspire, să-mi aducă valoare în viață și să fie un exemplu. E foarte important ca profesorul să vină cu idei inovative, să nu fie o lecție monotonă. Studenții trebuie să aibă parte de creativitate și jocuri. Nimeni nu vrea să vină după școală sau serviciu, atunci când e obosit și stors de puteri să mai stea la o lecție plictisitoare. Eu personal aduc jocuri, arăt interesul meu față de viețile studenților, sunt în primul rând prietena lor, astfel ei sunt mai deschiși cu mine. Trebuie să te distrezi și să te relaxezi în primul rând tu, doar așa studenții se vor simți bine și vor înțelege lecția.

Există acest mit că: adulții învață mult mai greu limbile străine, comparativ cu copiii. Astfel, mulți sunt descurajați și nu încep anumite cursuri. Tu ce părere ai despre asta?

Da, într-adevăr este așa, deci nu este doar un mit. Acest fapt ține de procesul fiziologic al fiecărui om. Este adevărat că copiii prind și asimilează engleza mult mai bine, de exemplu din cântece și desene animate. Adulții învață un pic mai greu, pentru că pe lângă mintea limpede și liberă mai avem și alte probleme: serviciu, universitate, liceu. Totuși, asta nu înseamnă că un adult nu poate să învețe, eu am avut la curs adulți 40 plus și uite că în patru luni ei au reușit să ajungă de la nivelul începător la nivelul B1. Nu depinde de vârstă, ci de dorința și motivația omului.

De ce ai ales să predai anume limba Engleză și nu Franceza de exemplu? Și totuși, este grea limba de care ești îndrăgostită? 

Limba engleză întotdeauna a fost pasiunea mea, nu-mi imaginez să predau o altă limbă pentru că m-am axat doar pe engleză și viața mea deja este legată anume de ea. Dacă să compar limba română, engleza și rusa, atunci engleza este cea mai ușoară. Pot să vă dau și un exemplu: cuvântul „this” se traduce în limba română ca acest, acesta, aceasta și această. În engleză este mult mai ușor, multe cuvinte nu au traducere în română și sunt simplificate. Deci, nu este grea limba engleză, pur și simplu este important să găsești un profesor care să te motiveze și tu să ai un scop, să mergi spre el în fiecare zi câte puțin, pentru că totul este realizabil.

Care este cel mai memorabil feedback pe care l-ai primit din partea unui cursant?

Nu pot să zic unul singur, dar mereu primesc mesaje ca: 

  • „Marina îți mulțumesc că datorită ție pot să comunic acum cu nepoțelul meu care e peste hotare”
  • „Marina mulțumesc pentru că de la începător am ajuns la nivel avansat”
  • „Datorită ție am un job bine plătit aici în Republica Moldova”

Eu mă bucur că primesc așa feedback și cel mai plăcut este atunci când studentul îmi spune că a învățat zece ani engleza la școală și niciodată nu i s-a explicat așa. Eu simplific absolut orice regulă gramaticală ca ea să fie înțeleasă de orice persoană indiferent de vârsta pe care o are.

Câteva sfaturi: cum să învățăm limba Engleză fără a merge la vreun curs? Enumeră câțiva pași.

  • În primul rând setează-ți telefonul în engleză, de acolo poți învăța foarte multe lucruri.
  • Citește în fiecare zi literatura adaptată în engleză, sau cărți pentru copii.
  • Vizionează în fiecare zi câte 20 de minute seriale, cu subtitrări tot în engleză (Netflix, Youtube).
  • Comunică cu prietenii în engleză, chiar dacă știi că nu o faci bine și corect, tu încearcă.
  • Scrie zilnic cuvinte noi și învață-le.

Eu știu că tu ai mers la cursuri de limba română, pentru că de mică vorbeai limba rusă. Acum peste ani, dacă ar fi să alegi o lecție de predare, ce ai alege să predai limba rusă sau limba română? 

Cu siguranță aș prefera să predau o lecție de limba română. Pentru că niciodată un vorbitor nativ de o limbă nu va putea să explice anumite reguli în limba lui maternă dacă el nu a învățat-o de la zero.

Este important sau nu, ca toți locuitorii Republicii Moldova să cunoască limba română? Și de ce? 

Da, cu siguranță este foarte important. Nu poți să ai un viitor bun și un salariu bine plătit dacă nu cunoști limba română. Cel mai important este că dacă te-ai născut aici, dacă ești patriot și dacă vrei să demonstrezi dragostea și mândria față de țara ta atunci trebuie să înveți limba română. Găsim vreun american care nu cunoaște engleza, sau italian care nu cunoaște italiana? Nu cred, de aceea așa ar trebui să fie și la noi.

„Dacă ne-am născut aici suntem obligați să cunoaștem limba țării”.

Tu încă te mai gândești că e greu să înveți o limbă străină?