Este profesoara pe care cu greu o distingi dintre elevi. Este modernă, îi place să fie așa ca ei și să se piardă în tinerețea și avântul elevilor săi. Eleonora Lupașco se mândrește cu ei, fie că ajung, peste ani, funcționari la bancă sau prezentatori TV. Profesoara #COOL pe care v-o prezentăm astăzi predă fizica la Liceul teoretic „Mihai Viteazu” din Chișinău și e adorata discipolilor pentru metodele de predare și prietenia pe care le-o oferă. Recunosc sincer, aș fi adorat fizica dacă aveam și eu o asemenea profesoară.

Am provocat-o pe Eleonora Lupașco să continue câteva gânduri despre viața de dascăl. Iată cum le-a desfășurat, prin prisma experienței și dedicației cu care merge zi de zi la liceu. Nu în zadar ne-a fost recomandată drept #ProfesorCOOL.

Când eram copil… ne jucam cu sora de-a școala. Sora a fost cea care prima a început studiile la USM, facultatea de fizică, ca mai apoi și eu, după trei ani, să merg la aceeași facultate. Sora mai târziu a studiat și la Universitatea Pedagogică „I. Creangă” și a început să activeze ca învățătoare la clasele primare, în 2011 a luat premiul mare la concursul „Pedagogul Anului”. La început și mama a studiat la școala pedagogică din Soroca, dar fiind anii 1962 și a născut-o pe sora, nu a mai activat în acest domeniu.

Amintirile mele din școala… din Bădiceni, raionul Soroca sunt cele mai frumoase, cu șotii și momente vesele mereu. Eram deseori cea care le iniția. Îmi plac copiii sinceri, prietenoși, cu care am organizat diferite excursii interesante, deoarece așa făceau și profesorii mei.

Cel mai greu la început… a fost să înțeleg ce contează în fața elevilor. Am început să activez în anul 1992 ,când s-a deschis „Ștefan cel Mare”, actualmente IPLT „Mihai Viteazul”. Aveam 26 de ani și începusem să predau la clasa a XI-a, trebuia să mă impun în fața lor cu cunoștințe, ținută, valori, poziționare

Cea mai mare bucurie a unui pedagog este… când simți satisfacție pentru munca pe care o faci. Sunt foarte mândră că am fost și diriginta feciorilor mei, Vitalie (a absolvit în anul 2006) și Cristian (absolvent în 2012). În 28 ani de activitate am dirijat o mulțime de copii, care prin succesele lor mi-au adus o satisfacție enormă.

Copiii pot fi… buni la învățătură, alții – buni la suflet, alții – cu probleme în familie. Fiecare copil ne este aproape sufletului, iar ei simt aceasta, nu poți să joci teatru. Ca un părinte îl cerți, apoi ierți… M-am străduit și eu să găsesc cheița spre sufletul oricărui copil și sper că, în mare, mi-a reușit. Copii se schimbă. Mereu au fost elevi pasionați de careva științe, elevi mai „șmecheri”- care nu învață permanent, dar să știți că unii din ei cu timpul au devenit „oameni serioși, care s-au afirmat în viață”.

Un profesor crește prin… muncă asiduă. Am susținut gradul didactic II în anul 2000, în 2020 –gradul didactic I și în același an – cel superior. Am fost formator municipal în 2014 PISA, în 2019 – formator în domeniul implementării noilor politici educaționale în învățământul gimnazial și liceal. Particip la Seminarul Metodologic Republican al profesorilor de fizică organizat de UST, patronat de Viorel Bocancea. În perioada 6-11 iulie 2020 am participat activ la Conferința Internațională Educație Online, unde am vizionat 55 de webinare, pentru a cunoaște diferite platforme educaționale. Acum particip la Academia de vară a cadrelor didactice „Viitorul educației este Astăzi”. Mă stărui să fiu în pas cu prezentul.

Pandemia a fost și pentru noi… o provocare, trecând la predarea la distanță. Am studiat de sinestătător diferite platforme, am încercat la început care este mai potrivită cu colegii mei, cu sora… ZOOM, Classroom, Viber, crearea grupurilor în messenger, WhatsApp, verificarea probelor de evaluare primite în poștă îmi luau o groază de timp. Am lucrat mult mai mult decât o făceam în clasă. Putem combina metode sincrone de lucru cu cele asincrone, dar nu pot înlocui lecțiile clasice.

Întotdeauna mă stărui să… fiu în pas cu tot ce e nou: să mă îmbrac, să arăt bine (coafată, cu manichiură, deoarece ținuta contează). Cei mici îndată au curajul să spună: „vai ce frumoasă sunteți astăzi”. EI sunt atenți la detalii, o spun. Cei mari la fel sunt atenți, dar mai puțin comunică. Însă cel mai mult contează cum petreci lecția, cât de interesant și captivant le vorbești. La fizică este important și să dovedești prin experimente fenomenele – asta le ajută elevilor să memorizeze mai ușor.

Peste 10 ani… nu mă văd pensionară. Nu vreau să vorbesc de vârstă, ca orice femeie. Vreau să fiu înconjurată de copii dornici de frumos. Vreau să fiu și bunică – toate prietenele mele care au nepoței sunt fericite. Sunt însă absolut sigură că voi profesa atât timp cât îmi va permite sănătatea – asta mă ține în tonus mereu, din toate punctele de vedere și îmi oferă satisfacția necesară pentru a ști că nu trece nimic degeaba.