Tamara Berzoi este probabil una dintre puținele voci de la noi care s-a imprentat adânc în auzul multora. Căldura din voce, fermitatea rostirii și grija nemărginită pentru curățenia limbii vorbite fac din profesoara tuturor jurnaliștilor din Moldova un etalon de dicție, de vorbire distinsă, cu respect pentru limba română. Anii au trecut, granițele s-au deschis (vezi în video), tehnologiile au avansat alert, însă atenția cu care se dedică Tamara Berzoi rostirii fiecărui sunet este admirabilă. Voi ați simțit cum au trecut mai bine de zece minute de interviu?

Alți studenți, cu mai multe posibilități

„Îmi place foarte mult să mă întâlnesc cu studenții mei peste ani, la un post de radio sau tv, la un post de muncă unde lucrează cu drag și îmi spun că își amintesc ades de lecțiile mele. Dar ei sunt altfel, pentru că avem alte condiții și tot ce se petrece în lume e altfel decât atunci, când era Uniunea Sovietică, când erau Colhozuri și nu puteai să spui tot ceea ce gândești. Atunci nu ni se permitea să avem în mână o carte pe care voiai să o ai sau un material pe care voiai să-l consulți, atunci când puteam să călătorim”, ne dezvăluie Tamara Berzoi.

 

Trebuie să mai și citim

„Atunci nu aveam nici televizor în cămin, acum e simplu, ai deschis internetul și ai totul. Eu când eram studentă am ajuns la bibliotecă să caut cuvântul ecologie, pentru care mi s-a spus că trebuie să am o permisie specială. Voiam să citesc mai mult decât aveam la dispoziție și am fost chemată și luată la condei. Am înțeles atunci că trebuie să fac o pauză, pentru că te luau la ochi securiștii și nu ți se permitea să citești literatură tradusă din alte limbi… ori acum poftim de citește cât vrei, cum vrei și de unde vrei. Dar iarăși, acum alta e problema – ne lenevin să citim. Vrem în trei minute să aflăm totul și uităm în câteva ore. Eu țin minte perfect ce am citit acum 60 de ani, tineretul însă asta nu înțelege, din păcate”, ne spune lectora de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Dicția și discursul sunt cartea noastră de vizită

„Felul cum vorbim sunt cartea noastră de vizită. De obicei cei care vorbesc bine, vorbesc și logic, pentru că au acordat atenție de mici limbii și au citit mult – lor și li se dă mai ușor niște lucruri. Dacă te exprimi coerent și ești un pic îndrăzneț (nu obraznic) – vei reuși neapărat. Am primit adesea aprecieri pentru felul cum vorbesc, simțind diferența pentru limba vorbită literar și corect și trezind chiar respectul din partea vorbitorilor de rusă. Mă bucur că a existat acel nucleu de oameni care a păstrat, a menținut limba română frumoasă, corectă, literară, pe care o vorbim. Acum o neglijăm, din păcate, crezând că astfel ne vom evidenția”, declară Tamara Berzoi.

A încercat să-i convingă pe unii să vorbească corect

„Nu cred că influencerii care vorbesc țărănește, cu englezisme sau cuvinte calchiate din rusă sunt niște repere pentru tineri. Cu părere de rău tineretul nu înțelege acest lucru. E cu totul altceva când vrei să ironizezi ceva și atunci intri în rol, dar să treci ulterior la limba literară, corectă. E un hal cum se vorbește, sar de pe scaun în asemenea momente. Am încercat să conving odată o persoană cu un asemenea limbaj, să discut cu o ea, însă din păcate acea persoană a rămas pe aceeași poziție”, mai spune profesoara de dicție.

Vezi și: Tamara Berzoi, vocea de aur a radioului și televiziunii. Pleiade întregi de jurnaliști au învățat dicția cu EA

Au demonstrat că vârsta e doar un număr! Tamara Berzoi sau Vera Mereuță au hotărât să fie un model pentru alții (Foto)