Deși, le folosim zilnic sau ocazional, puține dintre noi verificăm cu atenție termenul de valabilitate al produselor beauty. Renunțăm la rujul preferat, la rimel sau la pudră doar după ce s-a terminat, chiar dacă este expirat de o lungă perioadă de timp. Acest obicei ne poate pune sănătatea în pericol.

Pentru a evita problemele dermatologice, verificarea produselor folosite pentru realizarea machiajului ar trebui să se facă frecvent. Atunci când sunt folosite cosmetice expirate, riscurile sunt majore. Infecțiile sunt principala problemă cu care se pot confrunta femeile care folosesc produse de înfrumusețare vechi.

Pentru că acestea intră în contact direct cu zonele sensibile, riscul de a dezvolta infecții puternice este ridicat. Un rimel expirat poate pune în pericol sănătatea ochilor, provoca iritații severe, lucru care este valabil și pentru eyeliner, având în vedere că ambele sunt folosite pentru a evidenția zona ochilor. Acesta este și motivul pentru care aceste produse de make-up au un termen de valabilitate foarte scurt.

allure.com

 Cum ne dăm seama când expiră produsele?

Sunt câteva lucruri de învățat atunci când vine vorba de a citi eticheta produselor, mai ales când vrei să eviți folosirea sau chiar cumpărarea cosmeticelor expirate.Indiferent de data de expirare indicată pe produs, acesta se poate deteriora și în funcție de cum a fost păstrat.

Semnele care ne indică dacă un produs mai poate fi folosit sunt :

  • mirosul
  • schimbarea culorii
  • separarea produsului
  • schimbarea texturii.

Orice ambalaj al unui produs, are marcate indicații care te ajută să afli termenul de expirare al fiecărui produs, scrie bewellstore.ro

Pentru multe produse cosmetice, și aceasta este trecută pe ambalaj, fiind reprezentată simbolic printr-o cifră și litera M (de la „months“ – luni, în limba engleză). De exemplu, 12M înseamnă 12 luni, deci produsul poate fi folosit timp de un an de la desigilare. După aceea, chiar dacă nu este consumat complet, se recomandă să fie aruncat.

eva.ro

Vei observa că produsele care conțin apă (creme, loțiuni) au cea mai redusă perioadă de valabilitate după desigilare, întrucât în mediul lichid, microbii pot pătrunde și se pot înmulți foarte ușor. Cea mai mare valabilitate o au produsele solide, „uscate“, cele sub formă de pulbere. Nu te bucura foarte tare de eticheta „fără conservanți“: ea este un semn că produsul trebuie utilizat rapid, fiind expus fără nicio apărare agenților patogeni.

Iată care sunt, orientativ, termenele de valabilitate după desigilare ale celor mai uzuale produse cosmetice:

  • produse de tip pudră: 2-3 ani
  • ruj, luciu de buze: 2-3 ani
  • balsam de buze: 1 an
  • loțiune demachiantă: 1 an
  • loțiune tonică: 6 luni – 1 an
  • cremă hidratantă: 6 luni – 1 an
  • mască de față – 3 luni
  • șampon, balsam – 1 an.

instyle.com

Modul de păstrare a produselor cosmetice le poate prelungi viața: ai grijă să-ți ferești cosmeticele de căldură, de soare și să le păstrezi, pe cât posibil, în ambalajele originale.

Cosmeticele expirate nu sunt doar un pericol pentru sănătate, ci pot afecta și calitatea machiajului. După un anumit interval de timp, ingredientele existente în aceste produse nu mai sunt atât de eficiente, ceea ce înseamnă că vor rezista mai puțin timp sau culorile vor fi mult mai șterse.

Sursa: bewellstore.ro

Vezi și: Maria Moldovan-scurt ghid de frumusețe și îngrijire, fără ingrediente toxice(VIDEO)

Distribuie articolul: