Probioticele sunt printre cele mai populare suplimente nutritive de pe piață. Au legături cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății intestinale și îmbunătățirea funcției imunitare. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că probioticele pot afecta pierderea în greutate. Cu toate acestea, există preocupări legate de siguranță legate de utilizarea pe scară largă a suplimentelor probiotice. Acest articol, elaborat de MedicalNewsToday, abordează descoperirile științifice recente legate de probiotice și greutatea corporală.

Ce sunt probioticele?

Jurnalul Frontiers in Microbiology citează definiția probioticelor ca fiind „microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă un beneficiu pentru sănătatea gazdei”.

Anumite alimente conțin în mod natural probiotice, în timp ce unii producători adaugă doze concentrate altor alimente. Cu toate acestea, acest articol se concentrează numai pe suplimentele probiotice. Suplimentele probiotice conțin doze mari de bacterii vii, de obicei lactobacili și bifidobacterii, care pot contribui la îmbunătățirea compoziției bacteriilor intestinale ale colonului și la promovarea sănătății.

Cercetările asupra efectelor probioticelor asupra sănătății au crescut enorm în ultimii 20 de ani, la fel ca și vânzările de suplimente cu probiotice. Chiar dacă oamenii de știință încă investighează cum funcționează probioticele în organism, cercetările au arătat că acestea joacă un rol în îmbunătățirea funcției imunitare, scăderea inflamației și impactul pozitiv asupra funcției sistemului nervos.

În plus, un articol din 2020, sugerează că probioticele ar putea fi un potențial tratament pentru supraponderalitate și obezitate.

Microbiomul intestinal și greutatea corporală

Cercetătorii au identificat o relație între microbiomul intestinal – un termen care se referă la întregul habitat al intestinului, inclusiv microorganismele, cum ar fi bacteriile, genomul (genele) și mediul înconjurător – și greutatea corporală.

Peste 1.000 de tipuri de bacterii, inclusiv Bacteroidetes, Firmicutes, Actinobacteria, Fusobacteria, Verrucomicrobia, Proteobacteria și Cyanobacteria, populează intestinele. Aceste bacterii îndeplinesc funcții care afectează sănătatea generală. Perturbarea compoziției bacteriene poate duce la rezultate negative asupra sănătății, inclusiv boli.

De exemplu, cercetătorii postulează că modificările compoziției bacteriilor intestinale pot contribui la supraponderalitate și obezitate în mai multe moduri, inclusiv creșterea rezistenței la insulină, a inflamației și a depozitării grăsimilor.

Este important de menționat că cercetările în acest domeniu sunt în desfășurare, iar oamenii de știință nu sunt încă clari cu privire la modul în care bacteriile intestinale modificate contribuie la obezitate. Cu toate acestea, studiile au arătat că persoanele supraponderale și obezitate au o compoziție diferită a bacteriilor intestinale față de persoanele care nu sunt supraponderale.

Unele studii au arătat că persoanele cu obezitate au un raport mai mare de bacterii Firmicutes și Bacteroidetes în intestin.

Potrivit a două articole, modificările bacteriilor intestinale cauzate de utilizarea antibioticelor au, de asemenea, legături cu creșterea în greutate.

Sunt probioticele utile pentru pierderea în greutate?

Deși cercetările sunt în desfășurare, studiile au arătat că suplimentarea cu probiotice poate promova pierderea în greutate și poate preveni creșterea în greutate la oameni.

O revizuire sistematică și o meta-analiză din 2018 care a inclus douăsprezece studii randomizate controlate și 821 de participanți a constatat că cei care au primit suplimente cu probiotice au avut reduceri mai semnificative ale greutății corporale, circumferinței taliei, grăsimii corporale și IMC decât grupurile de control.

Participanții care au primit doze mai mari de probiotice și cei care au primit o singură tulpină, mai degrabă decât probiotice din mai multe tulpini, au observat o pierdere mai mare de grăsime corporală.

O revizuire sistematică și o meta-analiză din 2019, care a inclus 105 articole și 6.826 de participanți, a constatat, de asemenea, că tratamentul cu probiotice a dus la reduceri ale grăsimii corporale, circumferinței taliei și IMC. Analiza a constatat că cele mai multe dintre aceste îmbunătățiri au rezultat din tratamente care conțin bifidobacterii (B. breve, B. longum), Streptococcus salivarius subsp. thermophilus și lactobacili (L. acidophilus, L. casei și L. delbrueckii).

În plus, unele cercetări sugerează că probioticele pot ajuta la protejarea împotriva creșterii în greutate.

Un mic studiu din 2015, care a inclus 20 de bărbați fără obezitate, a constatat că bărbații care au suplimentat cu probiotic multi-tulpina VSL#3 au câștigat mai puțină greutate (3,12 față de 5,06 lbs) și grăsime corporală (1,39 față de 2,83 lbs) atunci când au urmat o hipercalorică, dieta bogată în grăsimi timp de 4 săptămâni în comparație cu bărbații care au luat un placebo.

Cercetătorii cred că probioticele pot promova pierderea în greutate prin:

  • creșterea cantității de bacterii producătoare de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care cresc oxidarea acizilor grași și scad depozitarea grăsimilor
  • scăderea inflamației prin reducerea abundenței producătorilor de lipopolizaharide (LPS)
  • influențează apetitul și metabolismul
  • reducerea acumulării de grăsime
  • reglarea genelor proinflamatorii
  • îmbunătățirea sensibilității la insulină

Cu toate acestea, este important de reținut că cercetările care investighează efectele potențiale ale probioticelor asupra pierderii în greutate sunt în curs de desfășurare. Deși oamenii de știință au restrâns mai multe moduri în care probioticele influențează greutatea, ei încă nu cunosc mecanismele exacte.

Există riscuri în a lua probiotice?

Unii oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea pe scară largă a suplimentelor probiotice și avertizează că știu puține despre siguranța pe termen lung a suplimentelor probiotice.

Cercetătorii au sugerat că, deoarece suplimentele cu probiotice conțin adesea cantități mari de probiotice din aceeași specie, administrarea de suplimente poate duce la transferul de gene rezistente la agenții patogeni infecțioși. Acest lucru poate duce la rezistența la antibiotice și alte consecințe negative asupra sănătății.

Oamenii de știință au avertizat, de asemenea, că există puține rapoarte despre siguranța probioticelor și că studiile cu probiotice sunt adesea slab dezvoltate, prost concepute și finanțate de companiile de probiotice, ceea ce poate denatura rezultatele. Utilizarea probioticelor poate duce, de asemenea, la creșterea excesivă a bacteriilor în intestin, la un risc crescut de infecții oportuniste și poate provoca infecții care pun viața în pericol la persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Este esențial să înțelegem că, deși suplimentele probiotice sunt utilizate pe scară largă și prescrise de furnizorii de asistență medicală, oamenii de știință nu au stabilit că probioticele sunt universal sigure sau eficiente. Unii experți susțin că probioticele ar trebui reglementate și comercializate ca medicamente, mai degrabă decât suplimente alimentare, pentru a proteja consumatorii.

Din acest motiv, oamenii, în special cei care sunt imunocompromiși, nu ar trebui să ia probiotice decât dacă sunt instruiți de un furnizor de asistență medicală calificat.

Concluzii

Cercetările sugerează că microbiomul influențează greutatea corporală, iar unele studii au corelat suplimentarea cu probiotice cu scăderea grăsimii corporale, circumferinței taliei și IMC. Cu toate acestea, chiar dacă probioticele sunt utilizate pe scară largă și prescrise de furnizorii de asistență medicală, există întrebări cu privire la siguranța lor. Cercetătorii nu înțeleg pe deplin modul în care probioticele pot avea un impact negativ și pozitiv asupra sănătății.

Distribuie articolul: