În UTA Găgăuzia a fost deschis primul centru regional pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenței. Instituția va oferi beneficiarelor nu doar adăpost, dar și consiliere psihologică, asistență socială și juridică. Totodată, femeile vor fi ajutate să îşi găsească un loc de muncă sau chiar să îşi lanseze o afacere. Iniţiativa se înscrie într-un proiect implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare cu sprijinul Republicii Coreea, informează AGORA.md.

Femeile se vor putea afla la centru cel mult şase luni, perioadă în care specialiştii le vor ajuta să identifice soluţii pentru problemele cu care se confruntă.

Centrul este amplasat într-un edificiu de circa 500 metri pătrați, cu două etaje. Instituţia va putea găzdui concomitent până la 20 de persoane, femei şi copiii. Fiecare femeie va avea o cameră separată, dotată cu tot necesarul. Autorii proiectului au prevăzut şi o încăpere unde persoanele cazate în centru vor putea petrece timpul în cadrul unor activităţi comune. Totodată, în instituție există și o cameră de joc pentru copii.

Edificiul are un design universal, fiind accesibil şi pentru persoanele cu dizabilităţi; la intrare este rampă de acces, în interior – grupuri sanitare adaptate, iar accesul de la un etaj la altul poate fi asigurat cu ajutorul unui dispozitiv special.

La etajul întâi al clădirii se va afla și centrul comunitar, destinat femeilor și bărbaților din grupuri dezavantajate, precum și persoanelor care au nevoie de consiliere sau sprijin.

Începând cu anul 2021, echipa centrului va fi pregătită să ofere consiliere unei categorii mai largi de populație, datorită programului de instruire CETA (Common Elements Treatment Approach). Acest program de consiliere, dezvoltat de specialiști din cadrul Universității Johns Hopkins din Baltimore, SUA și pilotat în mai multe țări, va permite profesioniștilor din centru să asiste persoane care se confruntă cu alcoolismul, violența, precum și cu forme ușoare de anxietate și depresie.

PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, a alocat finanţare în sumă de 90.000 de dolari. Iar contribuţia Executivului UTA Găgăuzia în acest proiect este de circa 85.000 mii de dolari.

Totodată, pentru suplimentarea bugetului instituţiei, a fost desfășurată o campanie de colectare de fonduri la care au contribuit zeci de oameni din țară și de peste hotare. În cadrul acestei campanii a fost organizat un spectacol caritabil de teatru, bazat pe istoriile reale ale unor supravieţuitoare ale violenţei în familie. Ulterior, mai multe jurnaliste, bloggere şi cântăreţe au organizat un târg de caritate şi au donat banii pentru viitorul centru din UTA Găgăuzia. Suma totală a donațiilor constituie 75.687 de lei moldovenești. Întreaga sumă a fost transferată în contul centrului, administrația utilizându-i pentru achiziționarea electrocasnicelor pentru centru – mașină de spălat, frigider etc.