Ești proaspăt părinte, la început de cale? Cred că emoțiile tale pot fi descrise printr-un amestec de fericire, frică și panică. Din toate părțile ești inundat la propriu și la figurat cu tot soiul de informații, mai mult sau mai puțin utile, iar încercând scenariul de a fi părinte perfect, s-ar putea ca pe termen lung să obții un burnout de toată frumusețea. Soluția perfectă de a evita cu orice preț astfel de situații este să apelezi la un check list, atunci când mergi la un pediatru. Care sunt cele cinci întrebări vitale pe care trebuie să le dai unui pediatru când mergi la vizitele de rutină? Află dintr-un material oferit de rețeaua națională de centre medicale Clinica Sante.

1.Care sunt parametrii de creștere?

Vizitele la un medic pediatru trebuie să înceapă cu această întrebare, încă de la prima vizită, deoarece aceste standarde prestabilite, respectate cu strictețe, pot evita cu succes dezvoltarea unor carențe la copii, pe termen lung. De exemplu, pornind de la greutatea și înălțimea copilului la naștere, un pediatru bun în Chișinău, pe care îl poți găsi la Clinica Sante pentru Mame și Copii din sectorul Botanica,  îți va explica pe larg care sunt normele la fiecare categorie de vârstă. Acest lucru ține atât de alimentație, cât și de salturile în dezvoltare. Evident, cifrele pot varia și acest lucru nu trebuie să sperie, ci doar să fie monitorizat corespunzător.

2. Îmi hrănesc corect copilul?

Deși alăptarea naturală, la sân, este încurajată pe larg în întreaga lume, există situații în care suplimentul de lapte praf sau trecerea completă pe formulă de lapte poate fi o decizie corectă, ținând cont de problemele alimentare ale celui mic. Dacă bebelușul nu ia în greutate, are reflux puternic sau malnutriție chiar, laptele praf poate fi indicat. Totuși, un pediatru va încerca să acorde sfaturile necesare pentru ca mama să poată alăpta la sân. Ne referim aici la:

  • Apelarea la un consultant în alăptare;
  • Verificarea frenului lingual la copil;
  • Verificarea regimului alimentar al mamei, în cazul intoleranțelor sau a alergiilor. Mai mult, la începutul diversificării puteți face la Clinica Sante, testul de laborator la peste 300 de alergeni, numit testul Alex, iar rezultatul îl aveți a doua zi. Astfel părinții pot ajusta cu ușurință alimentația celui mic, excluzând produsele problemă la care bebelușul poate face alergie.

3. Cum încep diversificarea?

Încă un subiect extrem de sensibil pentru toate mămicile este cum să înceapă diversificarea. Pentru o cale corectă, pediatrul trebuie să:

  • Ofere un tabel orientativ cu alimentele de bază și informațiile cu privire la toate tipurile de alergeni;
  • Recomande tipurile de alimente de la producători europeni certificați.

4. Cum trebuie să evolueze dezvoltarea fizică și mentală a copilului meu?

          Această întrebare ține de câteva aspecte:

  • Momentul când bebelușul începe să se rostogolească de pe spate pe burtă;
  • Momentul când se așează pe fund;
  • Momentul când începe mersul de-a bușilea sau cel biped.

Pediatru va sesiza problemele existente și va oferi recomandări cu privire la administrarea vitaminei D sau mersul la un medic ortoped. Mai mult, medicul pediatru de la Clinica Sante Ungheni, atenționează mămicile, în cazul în care au administrat vitamina D în perioada gravidității, cantitatea de vitamina D pentru bebeluș trebuie să fie indicată de medicul pediatru. Excesul sau insuficiența vitaminei D în organism poate avea consecințe asupra sănătății celui mic. În acest context este bine să fie testat nivelul acestei vitamine la Clinica Sante, printr-o analiză simplă de sânge, iar rezultatul îl puteți avea deja a doua zi.

5. Care este schema de vaccinare și ce controale medicale sunt obligatorii de trecut

Încă de la naștere, pediatrul trebuie să explice părinților care este importanța vaccinării, cum se pregătesc copii de fiecare vaccin și ce controale medicale, dar și analize trebuie să dea înainte de acest pas important. Și în acest sens Clinica Sante are elaborat un pachet de analize pentru bebeluși înainte de vaccinare, dar și consultarea medicului imunolog Valentina Smeșnoi, care poate fi găsită la centrul privat din Chișinău Clinica Sante.

Alege cel mai bun pediatru care poate fi găsit la clinica privată Sante și asigură-ți liniștea de părinte.

Distribuie articolul: