De luni începe recensământul populației și al gospodăriilor, iar o noutate constă în faptul că recenzorii vor aduna informațiile direct pe tablete, renunțând la metoda tradițională pe hârtie. Ceilalți care se abțin să ofere datele personale pot fi sancționați cu amenzi.

La conferința de lansare intitulată „Deschidem ușa pentru Recensământ”, au participat premierul și ambasadorul UE la Chișinău. Recenzorii au parcurs un curs de instruire pentru a se familiariza cu noile tehnologii și pentru a învăța cum să gestioneze diverse situații în teren.

Aproape cinci mii de persoane au fost instruite pentru realizarea recensământului, iar pentru că să ne asigurăm că toți cetățenii participă, au fost aleși și recenzori, care posedă toate limbile vorbite pe teritoriul țării.

La evenimentul de lansare a Recensământului Populației și Locuințelor au participat mai mulți oficiali, printre care premierul Dorin Recean, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, dar și reprezentanta rezidentă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova.

„Noi ne așteptăm ca Guvernul să ofere serviciile sale fiecărui membru al societății.”

După rundă de declarații oficiale a urmat un concert susținut de Cătălin Josan.

În cadrul recensământului, care se va desfășura în perioada 8 aprilie 7 iulie, statul vrea să numere populația și să înțeleagă detalii privind vârsta, educația moldovenilor, dar și numărul de locuințe din țară. Costurile recensământului sunt evaluate la 370 de milioane de lei, dintre care 329 sunt din bugetul de stat. Restul vin din partea Uniunii Europene. Conform Legii privind Recensământul populației și locuințelor, participarea persoanelor la acest exercițiu este obligatorie. Moldovenii care vor refuza să prezinte informații în cadrul recensământului, riscă amenzi. Mărimea sancțiunii variază între o mie și 2500 de lei, în funcție de circumstanțe.

 

 

Distribuie articolul: