Cei patru tineri de la ansamblul „Joc” care au dansat la evenimentul organizat de Ilan Șor la Sankt Petersburg susțin că au fost înșelați de organizatorii deplasării. „Ni s-a promis că evenimentul nu are nicio legătură cu politica și că mergem la o expoziție de tradiție și folclor,” a precizat unul dintre dansatori pentru TV8. Deși tinerii și-au luat concedii pentru a participa, Ministerul Culturii a suspendat-o din funcție pe directoarea ansamblului „Joc” până la încheierea anchetei. Astăzi, membrii ansamblului au semnat un demers prin care cer suspendarea ordinului. Reprezentanții Ministerului Culturii au declarat pentru TV8 că vor reveni cu o reacție la începutul săptămânii viitoare.

Săptămâna trecută, câțiva dansatori ai ansamblului „Joc” au fost surprinși într-o horă cu Ilan Șor, Marina Tauber și bașcana Evghenia Guțul la un eveniment din cadrul summitului economic de la Sankt Petersburg. Fimulețele postate pe rețelele sociale au provocat indignare, întrucât ansamblul de stat „Joc” a fost asociat imediat cu forțe proruse. Astăzi, sub protecția anonimatului, doi dintre cei patru tineri au oferit interviuri postului nostru de televiziune, susținând că au fost prinși într-o capcană.

Ne-au spus că este un eveniment în Sankt Petersburg, este o expoziție unde vor participa 120 de țări, expoziție de tradiție și folclor. Le-am spus că dacă mergem nu vom merge sub denumirea ansamblului Joc, nu vrem să asociem jocul cu plecarea noastră. Am întrebat dacă acest eveniment are vreo asociere politică cu cineva sau dacă în general are legătiră cu vreun partid, mi s-a răspun că nu, nici într-un caz”.

„Prima zi nu era nimic suspect, nimic deosebit, unicul factor era că ni s-a spus că este expoziție culturală a 120 de țări, însă acolo era despre robotică, inginerie, adică nu era despre cultură”.

Tânărul își amintește și acum momentul în care o dansatoare a ajuns să-l țină de mână pe Ilan Șor.

„Ajungând în mijlocul scenei am văzut că acolo se află Ilan Șor și toți membrii de partid care erau prezenți acolo. Am continuat să ne facem numărul pentru că nu avea nici o legătură despre persoanele care se aflau acolo, noi prezentam tradiția și plecam din scenă, la un moment dat una din organizatoare a tras o fată în hora lui Șor și de acolo a început acest calvar”.

După toate cele văzute, arțiștii au luat decizia să nu mai iasă în scenă și să renunțe la înțelegerea făcută inițial.

„De comun acord cu toți artiștii, indignați de acest moment am refuzat să participăm mai departe și am convenit să nu mai participăm în a treia azi”.

Regretăm că am avut încrederea în acești oameni și ne-au păcălit enorm de mult”.

Tinerii evită să ofere detalii despre remunerare, dar au recunoscut că pe lângă acoperirea cheltuielilor, li s-a oferit și un onorariu dublu față de prețul pe care-l cer la Chișinău.

Distribuie articolul: