Sheila Crump Johnson este o femeie de afaceri din SUA, co-fondator BET, filantrop, fondatoarea liniei hoteliere „Salamander Hotels and Resorts” şi prima femeie afro-americană care a câştigat un miliard de dolari. Echipa Agora.md a realizat un interviu exclusiv din seria „SUA inspiră Moldova” cu miliardara Sheila Crump Johnson în Palo Alto (California).

Sunteţi o femeie de succes. Care au fost cele mai mari provocări?

sua-interviu-sheila-c-johnston-00_00_18_35-still001Cea mai mare provocare a fost întotdeauna să mă asigur că am fost relevantă pe piața de muncă. Am fost într-o situație – construiam o rețea de cablu la care am lucrat atât de mult, ca până la urmă doar bărbații au fost cei care au primit recunoașterea profesională. Cred că atât de des femeile nu primesc recunoaștere profesională, mai ales dacă nu sunteți parteneri și ați început o companie, bărbatul primește întotdeauna recunoaștere și acesta este modul în care societatea funcţionează. Nu contează cât de greu am lucrat sau ce programe am început, niciodată nu am primit această recunoaștere profesională. Oamenii mă întreabă unde am fost toți acești ani – Ai fost ascunsă sub o stâncă? Am fost acolo lucrând din greu. Dar, acesta este modul în care societatea este și acest lucru nu este doar în SUA, dar peste tot. Bărbaţii au tendinta de a obține recunoașterea profesională și cred că noi ca femei trebuie să continuăm să ne asigurăm că suntem acolo și că suntem relevante. Și tu trebuie să-ți dai seama cum să faci aceasta și eu chiar cred că este foarte important. Cred că o dată ce această relație s-a rupt, am fost în stare să găsesc puteri. Cum zicea mama mea. După ce am găsit noi puteri, eu am fost capabilă să construiesc o a treia companie. Este vorba despre mine și ce mi-am imaginat eu, modul în care am vrut să construiesc această companie. Acest lucru mi-a oferit atât de multă satisfacție, pentru că am fost în măsură să mă ocup de propria mea viață și săconstruiesc această companie mare. Dar, de asemenea, să aduc unii dintre cei mai buni oameni din domeniu în echipa mea. Poţi veni cu cea mai bună idee din lume. Eu nu am avut experienţă în domeniul hotelier, dar am știut cum să aduc pe cei mai buni oameni în acest domeniu. Atât timp cât m-au respectat și au împărtășit viziunea mea și nu au avut propria agendă.

 Ce sfaturi le-aţi da femeilor care vor să-şi lanseze propria afacere?

Ştiţi, voi doriți, întotdeauna, să angajați oameni care sunt mai inteligenți decât voi. Dar, din nou, asigurați-vă că ei au cele mai bune intenţii şi interese. Că vă respectă. Trebuie să fii cu ochii pe minge în orice moment. Vă rog să faceți acest lucru. De asemenea, stabiliţi care sunt limitele voastre în viață, deoarece există oameni care vin în viaţa voastră, la fel cum sunt vampirii energetici, care vor fura ideea voastră și vor fugi la bancă.

Interviul integral îl puteți citi pe Agora.md