Parohul bisericii de la Ghidighici, Maxim Melinti, a ținut astăzi un briefing de presă în care și-a cerut iertare de la Biserica Ortodoxă, Mitropolitul Vladimir și comunitatea creștină. Melinti a spus că renunță și la diploma oferită de asociația GENDERDOC-M. Se întâmplă în contextul în care, mai mult de o lună în urmă, Melinti a fost oprit din a oficia slujbe și a fost acuzat de Mitropolie de susținerea minorităților sexuale. 

După decizia Mitropoliei Moldovei, Melinti a ținut o conferință de presă în cadrul căreia își ceruse iertare. Totuși, atunci Mitropolia nu a reacționat în nici un fel. Contactat de presă, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Vadim Cheibaș, a spus că acea conferință nu a fost pocăință publică.

La mai mult de o lună distanță, Melinti a ținut o cuvântare scurtă, anunțată ca pocăință publică.

În ultima perioadă am avut suficient timp ca să reflect la viața mea și situația creată în jurul meu. Am analizat dacă am greșit cu ceva sau dacă am indus în eroare, dar și la faptul că aș putea rămâne în afara bisericii. (…) Astăzi, neconstrâns de nimeni, recunosc că am greșit aflându-mă în căutarea febrilă de a găsi răspuns la întrebările vieții, mi-am sorbit ideile din altă fântână. Nu am înțeles că în biserică nu trebuie să spui ceva nou, ci să afirmi ceea ce e vechi deja”, a spus preotul.

Părintele a spus că „nu s-a gândit la consecințe”. „Am neglijat și am făcut abstracție de canoane, învățătura și scripturile bisericii răsăritene. Am greșit când am rămas rece la îndemnurile Înaltpreasfinției Sale și a fraților când mi s-a cerut să-mi schimb atitudinea. Îmi cer scuze în fața minorităților sexuale că le-am creat iluzii și speranțe false. Nu am fost tenace și convingător ca să le explic că fără pocăință, schimbare și pocăință nu există mântuire și vindecare a sufletului. Renunț la diploma de apreciere GENDERDOC-M și declar că voi refuza la colaborarea cu ei pentru a nu promova păcatul”, a mai adăugat Melinti.

Preotul și-a cerut iertare în fața comunității și în fața întregii biserici „pentru disconfortul creat, sminteală și vătămare sufletească, pentru că am afectat imaginea bisericii ortodoxe”.

„Țin să-mi cer scuze și rog frații să se roage și pentru mine. Cer iertare de la Mitropolitul Vladimir pentru problemele și situațiile create și mulțumesc pentru multă și îndelungă răbdare și îngăduința părintească de care a dat dovadă”, a conchis părintele, rugând să-i fie permis din nou să oficieze slujbe bisericești.

Amintim că anterior în susținerea preotului Maxim Melinti a fost organizat un protest al locuitorilor din s. Ghidighici și a fost inițiată și o petiție în susținerea sa. Mai devreme, Melinti spunea că în cazul său nu a avut loc „o judecată bisericească echitabilă, transparentă și publică” și nu i-au fost prezentate dovezi ale canoanelor pe care le-ar fi încălcat.

Sursa:Agora.md