Premiile César, versiunea Franței a premiilor Oscar, vor exclude de la ceremonia din 2023 orice actor, regizor sau regizor care se confruntă cu o posibilă pedeapsă cu închisoarea pentru agresiune sexuală. Academia Franceză de Film – care acordă premiile – a declarat că ia măsura din respect pentru posibilele victime.

Măsura presupune că actorul francez Sofiane Bennacer nu va fi eligibil pentru niciun premiu și nici nu va fi invitat la gala, care va avea loc luna viitoare. Bennacer este cercetat pentru acuzații de viol, acuzații pe care le neagă.

Se temea că prezența lui Bennacer la eveniment ar putea stârni proteste.

Contextul deciziei

Decizia vine după controversa care a avut loc în 2020 când Roman Polanski, cerut de Statele Unite pentru viol asupra minorilor, a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor. Academia Franceză l-a exclus pe Bennacer de pe lista de nominalizări în noiembrie și a declarat că ia în considerare modificarea regulilor privind nominalizările.

Instituția a anunțat că orice persoană cercetată pentru infracțiuni violente pedepsite cu închisoarea, în special cele de natură sexuală, nu va putea participa la ceremonia din acest an din 25 februarie.

Regula se va aplica și celor care au fost condamnați judiciar pentru astfel de infracțiuni.

Academia va vota în scurt timp dacă modificarea criteriilor de eligibilitate se va aplica definitiv.

„Din respect pentru victime, s-a decis să nu se evidențieze persoanele care ar fi putut fi implicate de către Justiție în acte de violență”, a spus organizația într-un comunicat, menționând că iau în considerare „presupusele” victime ale cazurile.care sunt în curs de anchetă.

Proces media
Bennacer, în vârstă de 25 de ani, fusese nominalizat pentru rolul său din filmul „Les Amandiers”, intitulat „Forever Young Abroad”, înainte ca poliția să demareze o anchetă asupra acuzațiilor de viol și agresiune sexuală.

Nominalizarea și acordarea premiului pentru cel mai bun regizor lui Roman Polanski, în 2020, a provocat o ploaie de critici la adresa Academiei Franceze.

Interpretul a negat acuzațiile. La rândul luii, regizoarea filmului, Valeria Bruni-Tedeschi, a ieșit în apărarea actorului, asigurând că acesta este victima unui „linșaj mediatic”.

Sora regizorului, fosta primă doamnă franceză Carla Bruni, s-a alăturat și ea la controverse, spunând că tratamentul actorului a subminat prezumția de nevinovăție.

Acuzațiile de violență sexuală în industria filmului franceză au pus Academia în probleme serioase.

În 2020, întregul său consiliu a demisionat după ce Polanski a fost nominalizat pentru cel mai bun regizor. Când a câștigat, a avut loc un protest semnificativ, mai multe actrițe ieșind de la ceremonie.

Polanski este căutat în SUA pentru violul unei fete de 13 ani din anii 1970. Regizorul a recunoscut că a întreținut relații sexuale ilegale cu un minor în 1977 și a petrecut șase săptămâni în închisoare, dar apoi a fugit din țară de teamă au un acord de pledoarie aruncat.

În 2019, fostul model Valentine Monnier l-a acuzat că a violat-o în 1975. Un avocat al lui Polanski a spus la acea vreme că clientul său a respins acuzația „în cei mai puternici termeni”.

Distribuie articolul: