Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat vor primi gratuit lucometre, teste şi lanţete. Acţiunea intră în vigoare de astăzi și este o premieră națională lansată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Potrivit AGORA.md, conform Programului naţional de control al diabetului zaharat, pacienţii care utilizează în tratament insulina vor primi câte un glucometru cu dispozitiv de înţepare, 1200 de teste şi 1200 de lanţete.

Totodată, pacienții care se tratează cu antidiabetice orale vor primi câte un glucometru cu dispozitiv de înţepare, 100 de teste şi 100 de lanţete.

Setul de dispozitive medicale va fi expediat prin intermediul  „Poşta Moldovei”  la domiciliul acestor persoane şi va servi la măsurarea nivelului de zahăr în sânge pe parcursul unui an.  Procedura va  ușura munca  medicilor de familie, care nu vor avea  sarcina de transportare, depozitare, păstrare și distribuire a acestor seturi.

Beneficiarii dispozitivelor medicale vor găsi în colet scrisoare din partea ministrului MSMPS și al Directorului General al CNAM și instrucţiunea privind folosirea glucometrului. Totodată, pe pagina web a CNAM  poate fi accesat un ghid video de utilizare a glucometrului.

Aceeaşi informaţie poate fi solicitată şi la Info CNAM – 0 800 99999, apel gratuit atât de pe telefon fix, cât şi mobil.

Conform datelor statistice, în țara noastră sunt aproximativ 100 000 de  pacienți cu diabet zaharat. Dintre aceștia aproape19 000 sânt pacienți insulinodependenți și circa 81 000 pacienți insulinoindependenți.

Pentru achiziţionarea și distribuirea glucometrelor, testelor şi lanţetelor, din bugetul de stat au fost alocate circa 25 de milioane de lei.

Sursa: AGORA