Tu ai putea să-ți lași copilul vândut în sclavie?

Margaret Garner este o tânără de culoare, care a stat la baza creării personajului Sethe, sclava care a preferat să-și omoare copilul, decât să-i ofere același destin pe care l-au avut milioane de robi, chinuiți și osândiți secole la rând. Cartea ne oferă o retrospectivă al acelui moment, 20 de ani după incident, povestiți de Toni Morrison cu o precizie terifiantă. Sethe planifica să-și omoare toți copiii, însă nu i-a reușit, a murit doar mezina familiei.

„Preaiubita” este numele acelui copil, care a murit nereușind să trăiască. Însă, ea apare pe pragul casei în timp ce Sethe se întoarce acasă, matură, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, de parcă acei 20 de ani nici nu au existat. Ea este primită în casă cu un calm absolut, un miracol acceptat cu ușurință, aidoma unei normalități, iar lumea noastră este contopită cu cea a viselor. Din acest moment lucrurile nu vor mai fi așa cum au fost. „Preaiubita” mai are o soră, Denver, un tată vitreg, Paul D, care este pilonul rațiunii în casă, toți patru sunt adăpostiți sub un acoperiș care poartă o încărcătură emoțională inegalabilă. Influența, pe care o are copilul „rătăcit”, devine tot mai mare și mută pereții emoționali dintr-o extremă în alta, iar Sethe va face orice pentru a-și păstra copilul alături. Revenirea lui răscolește demonii trecutului printr-o tortură lentă.

“Am un copac pe spate și un hait în casa mea, și nimic între fiica mea pe care o țin în brațele mele. Nu mai alerg – de la nimic. Nu voi fugi niciodată de la alt lucru pe acest pământ. O călătorie și am plătit pentru bilet, dar permiteți-mi să vă spun ceva, Paul D Garner: costa prea mult! Mă auziți?

Prezența „Preaiubitei” este o alegorie în totalitate, ea reprezintă durerea și pierderea unei mamei aflate în ananghie, și nu doar, a unei rase înrobite, a disperării care bântuie lumea până în prezent. Ea reprezintă povestea care are la bază sa o durere seculară, iar fiecare obidă este măsurată în numărul de lovituri primite cu biciul.

Tragedia unui întreg popor, neluând în considerare culoarea pielii, a fost concentrată în istoria familiei, care încearcă să supraviețuiască într-o lume în care cei de culoare nu au voie să se căsătorească, să dețină proprietăți, să fie stăpâni pe propria viață, să iubească, să învețe sau să ridice capul în prezența „stăpânilor”.

Dacă vrei să încerci o lectură diferită de ceea ce ai citit până acum, în care cuvintele simple, la prima vedere, au o greutate și semnificație diametral opusă, atunci ai deschis cartea potrivită. Informația, care va veni treptat în lumea ta, nu este tocmai una ușoară sau de bulevard. Îți va lua timp să o regăsești schematic și înțeleasă corect, pentru că la prima impresie lasă o percepție de imposibil. Nu încercați să o raportați la realitatea noastră, pentru că nu avem cum să o analizăm la rece, doar emoțional și prin transgresarea propriilor cunoștințe despre supraviețuire.

Distribuie articolul: