Dacă ești în căutare de inspirație pentru un desert delicios pentru familia ta, te invităm să experimentezi o rețetă de prăjitură cu brânză.

Aluatul este asemănător celui pentru clătite, dar cu textura mai consistentă. Blaturile prăjiturii ies pufoase, Însă textura e ușor umedă. Umplutura de brânză le completează delicios și întregul desert este aspectuos.

Ingrediente

Fiind o prăjitură în straturi, sunt necesare două tipuri de ingrediente: pentru aluatul turnat și pentru umplutura de brânză.

Pentru aluat:

  • 5 ouă
  • 250 gr zahăr
  • 175 ml ulei
  • 175 ml lapte
  • 450 gr făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • coaja de lămâie răzuită fin
  • 8 ml esență de vanilie.

Pentru umplutură:

  • 800 gr brânză proaspătă de vaci
  • 150 gr zahăr tos
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 20 ml esență de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 150 gr stafide trase în ciocolată
  • 2 linguri de smântână fermentată
  • 1 lingură de griș
  • 3 ouă medii.

Mod de preparare

Începe cu pregătirea compoziției pentru aluatul turnat. Compoziția pentru umplutură o vei pregăti în intervalul de timp, cât va sta primul strat de aluat la cuptor.

Cum prepari aluatul turnat

Înainte de a începe să amesteci ingredientele pentru aluat, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Sparge ouăle într-un bol, adaugă un praf de sare, zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecă toate aceste ingrediente cu ajutorul mixerului sau cu un tel, până când obții o compoziție spumoasă, iar cristalele de zahăr nu se mai simt.

Apoi, adaugă uleiul, omogenizează compoziția, adaugă laptele și din nou omogenizează. Amestecă făina cu praful de copt, trece amestecul prin sită și încorporează-l treptat în compoziție.

Pune hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 24/42 cm și toarnă în ea jumătate din compoziția pentru blat.

Pune tava în cuptor cuptor pentru 12 -15 minute, atât cât să se rumenească ușor aluatul la suprafață.

Cum prepari umplutura pentru prăjitură turnată cu brânză

Amestecă într-un bol brânza proaspătă cu un praf de sare și cele două tipuri de zahăr. Adaugă una sau două linguri de smântână fermentată, în funcție de cât de suculentă este brânza. Dacă brânza proaspătă nu este bine scursă de zer, adaugă doar o lingură de smântână.

Apoi încorporează în amestec cele trei ouă și 1-2 linguri de griș. Omogenizează bine compoziția.

Scoate tava cu primul strat de aluat din cuptor și întinde rapid peste acesta compoziția de brânză. Apoi toarnă deasupra și restul de aluat. Introdu din nou tava în cuptor și coace prăjitura pentru alte 15-20 de minute. Las-o să se răcească, decoreaz-o cu zahăr și porționeaz-o în cuburi.

 

Distribuie articolul: