Un nou val de praf saharian ar putea ajunge în Republica Moldova săptămâna aceasta, conform previziunilor Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus din România.

Meteorologii români indică faptul că praful saharian va avea concentrații mici, scrie realitatea.md

Acestea sunt normale în episoadele intense de căldură. Masa de aer din Sahara aduce diferite concentrații de praf saharian. Fără ploi, nu vom observa prea multe la sol, iar chiar dacă va ploua, concentrațiile sunt foarte mici și nu se compară cu episodul de acum o lună”, explică ei.

Meteorologii moldoveni, deocamdată, au informat că, pentru intervalul 19-20 iunie curent, vremea nu suferă mari schimbări.

În timpul acestor episoade de praf saharian, persoanele care suferă de boli respiratorii cronice  – astm, BPOC, bronșiectazii – prezintă risc de acutizare, avertizează medicii.

„Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice: astm, BPOC, bronșiectazii, pentru că poate induce crise de acutizare acestor afecțiuni. Riscul de a ajunge într-o cameră de gardă pentru tratamentul suplimentar crește cu 30% pentru acești pacienți în următoarele cinci zile de la expunere”.

Acestor persoane medicul le recomandă „să utilizeze suplimentar medicația pe care o au deja prescrisă de medicul pneumolog pentru situații particulare, cum este și acesta”.

De asemenea, praful saharian poate afecta și persoanele alergice. Și aceste persoane trebuie să respecte medicația indicată de medicul alergolog, spune medicul Beatrice Mahler, convinsă fiind  că  medicii alergologi sau pneumologi recomandă  penru fiecare pacient cu astm alergic „suplimentarea dozei în anumite momente specifice, tipice, care aduc un risc de acutizare sau de simptomatologie neplăcută, agravantă”.

Distribuie articolul: