Stingi lumina și te pregătești de somn. Cum ești poziționat? Pe spate, lateral sau pe burtă? Experții sunt de părere că există o corelație între poziția în care dormi și anumite boli care pot apărea. Există avantaje și dezavantaje ale fiecăreia.

Știai că aproximativ 95% din populație doarme pe aceeași parte? Există o strânsă legătură între modul în care dormi și anumite afecțiuni. O echipă de experți a analizat fiecare poziție de somn în parte și a aflat care sunt posibilele boli la care oamenii sunt predispuși.

Pe spate

Această poziție poate provoca dureri de spate și le poate agrava, dacă sunt deja existente. Dacă sforăi sau ai apnee în somn, această poziție de somn poate înrăutăți și aceste afecțiuni.

Totodată, oamenii care dorm pe spate respiră mai rapid decât în orieca altă poziție, iar țesuturile din corp nu se oxigenează în mod optim, iar acest lucru poate accentua problemele de circulație și respiratorii, precum astmul și boli ale inimii. Dacă alegi să dormi astfel încearcă să alegi o pernă mai tare, iar dacă sforăi să o plasezi sub spate, pentru a te face să îți schimbi poziția pe parcursul nopții.

Apneea în somn și problemele cardiace

Apneea în somn este prezentă la până la 70% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă, scrie Everydayhealth. Există o legătură între apneea în semn și afecțiunile cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială și chiar apariția accidentului vascular cerebral. Studiile arată, totodată, că riscul de infarct miocardic crește de cinci ori la persoanele care suferă de apnee în somn.

Pe o parte

Cel mai indicat, susțin specialiștii, este să dormi pe partea stângă, pentru a reduce refluxul de acizi și apariția indigestiei. În ciuda faptului că această poziție de somn ajută la prevenirea apariției durerilor de stomac, poate adânci ridurile. Se exercită o presiune mai mare pe liniile dinpre nas și gură, din cauza faptului că fața este „strivită” de pernă. Încearcă să poziționezi perna astfel încât partea superioară a corpului să fie mai sus decât stomacul pentru a reduce refluxul gastric pe parcursul nopții.

Lateral ghemuit

Această poziție de somn este și cea mai indicată pentru sănătate, spun experții. Dormitul în această poziție este ideal pentru că spatele se curbează spre interior și astfel se reduce presiunea pe discurile coloanei vertebrale și ajută la diminuarea durerii de spate, dacă deja există. Trebuie să te asiguri că alegi o pernă potrivită dacă alegi să dormi astfel, una care umple corect spațiul dintre umeri și gât, pentru a prevenit apariția durerilor de gât și cap.

Calitatea saltelei, esențială pentru un somn odihnitor

Salteaua este foarte importantă pentru a obține un somn bun. Trebuie să o alegi în funcție de poziția de somn preferată pentru a te asigura că se potrivește formei corpului tău, dar și mișcărilor pe care le faci pe parcursul nopții în pat. Ar trebui să fie suficient de fermă pentru a susține coloană vertebrală, dar suficient de moale pentru a oferi confortul necesar.

Sursa

Distribuie articolul: