E august și marcăm din nou Săptămâna Mondială a Alăptării! Fiecare mamă a avut o experiență de alăptare mai mult sau mai puțin plăcută, o experiență dificilă la început, dar care s-a transformat pe parcurs în cea mai frumoasă legătură mamă-copil. Despre aceste încercări vrem să povestim mamelor.

„Consultanți” sunt mulți în jurul unei mame la începutul acestui proces, însă miturile și preconcepțiile legate de alăptare continuă să existe în societate, iar mama aflată în stersul post-natal, de cele mai multe ori, cade în plasa lor. De mai bine de patru ani există în Republica Moldova grupul de inițiativă „Mămica Alăptează”. De la două consultante în alăptare, câte avea echipa la început, acum sunt cinci, iar solicitările de la mame în dificultate la diverse etape de alăptare parvin zilnic.

Povestiți-ne cum ați început alăptarea, ce știați înainte de aceasta și ce nu știați, cine v-a ajutat în momentele grele, cine v-a susținut, ce ați făcut corect și ce v-ați dat seama pe parcurs că nu a fost tocmai bine. Multe mămici vor dori să ne povestească despre experiența de la primul copil, în coparație cu al doilea sau următorii – cum s-a schimbat acest lucru și cât de mult v-au ajutat cunoștințele acumulate despre alăptare. Spuneți problemelor pe nume – ce lipsește maternităților din Moldova la acest capitol? Care de fapt e problema care le face pe mame să renunțe la a oferi copilului laptele matern și apelează la alte soluții? De ce alăptarea este asociată adesea cu un proces traumatizant sau anevios?

Așteptăm scrisorile voastre, însoțite de poze dacă doriți, la [email protected]. Campania se desfășoară nu doar în Săptămâna Alăptării, ci pe tot parcursul lunii august.