Lidia Bivol este o tânără de 22 de ani, căreia îi place dulcișorul, dar a îndrăgit și arta de a-l crea. Este din Costești, Ialoveni și anul acesta a absolvit Tehnologie și Management în alimentație publică. Orice rețetă sau tehnică nouă care apare în arta patiseriei o tentează și este gata să facă mereu experimente. Astfel, pasiunea pentru a crea dulciuri reprezintă pentru ea o provocare care o face să devină tot mai bună.

Înainte de a face prăjituri, dedica marea majoritate a timpului studiilor, iar timpul liber era dedicat voluntariatului în cadrul unei organizații non-guvernamentale din Chișinău. Tânăra povestește că pasiunea de a crea torturi vine de la iubitorii de dulce din familia sa. Prima prăjitură creată a fost una tare simplă:

„Văzând pe internet o rețetă de tort, mi-am zis să încerc, pentru ca să văd și eu ce reprezină acel tort. Din prăjitură au gustat familia și cei mai apropiați prieteni. Cineva din prieteni care a gustat din tort avea o zi de naștere peste două săptămâni și m-a întrebat dacă aș putea să îi pregătesc eu tortul pentru sărbătoare. Așa a început totul!”, menționează Lidia.

Bineînțeles că și facultatea a influențat cumva asupra acestei pasiuni, întrucât mereu se întreba ce parte din alimentația publică este pentru ea. Imediat ce a făcut primul tort a înțeles: cofetăria și patiseria o reprezintă cu certitudine cel mai bine.
Ce ține de provocările pe acest segment de activitate, Lidia spune că au fost multe și de toate.

„De la ciocolata pentru decor, care nu curgea cum trebuie până la multe kilograme de frișcă care nu se băteau cum îmi place mie”, mărturisește tânăra cu zâmbet pe față.

Întrebată dacă are un bucătar sau patiser, care-i place foarte mult sau de la care se inspiră, Lidia afirmă că nu are o astfel de persoană, însă urmărește paginile mai multor patiseri străini. Ideile pentru decorul torturilor vin de cele mai multe ori de la persoanele care fac comanda, dar se întâmplă să se implice și ea cu idei. Rețetele pe care le folosește nu le alege după un anumit criteriu, pur și simplu vede o rețetă interesantă și se provoacă singură pe ea să le încerce.

Pentru Lidia, tortul ideal este acela de care clientul este mulțumit în totalitate, atât de decor cât și de gust. Fiecare tort pe care-l creează o face să se simtă mândră de ea. Din fiecare prăjitură învață tot mai multe și află noi secrete, dar totuși există un tort de care Lidia este cea mai mândră. Vedeți poza:

Lidia încurajează persoanele ce sunt la început de cale să-și asculte inima și instinctul, iar dacă le place ceva, să o facă, pentru că e o plăcere enormă să faci ce îți place.

„Uneori ești obosit, alteori nu reușești, dar plăcerea pe care o primești când cineva îți spune că gustul tortului este deosebit și a rămas mulțumit, nu se compară cu nimic”, spune Lidia, pe final de discuții.

Foto: Lidia Bivol