Țambalagiul Alexandru Cioroi a crescut și a învățat la Şcoala de tip internat din satul Cupcini, raionul Edineț, care astăzi nu mai există. Când avea 12 ani a început să studieze țambalul – un instrument interesant, neobișnuit, dar și dificil de interpretat. „Dacă în cazul pianului avem 10 degete, în cazul țambalului cu două ciocănele redăm aceleași sunete, aceleași acorduri, seamănă puțin cu pianul, dar e între pian și harpă.”

„În 1996, în luna mai, un oarecare domn Ion Nechifor, împreună cu directorul instituției din care făceam parte, au hotărât să înființeze o orchestră de muzică populară. Au început să facă selectările respective pentru orchestră și în felul acesta, am picat la țambal. Domnul profesor mi-a zis că, uite Sandule vei fi la țambal, deși inițial voiam să cânt la vioară”, își amintește Alexandru.

Primul țambal la care a început să cânte, a fost un țambal adus în orfelinat de către același domn Ion Nechifor, n-a fost în stare tocmai bună, dar pentru un începător ca el a fost ideal. Apoi a plecat la Colegiul de Arte din orașul Soroca, iar între 2008-2012 s-a aflat la Conservatorul din Chişinău. Acum cântă în biserici, cu diferite ocazii.

„În țara noastră, țambalagiii abordează folclorul, abordează muzica populară, eu am hotărât să deviez puțin de la tradiționalele idei și să abordez muzică clasică, muzică estradă ușoară, să abordez ceva neobișnuit”, explică el.

A fost plecat și peste hotare, dar neavând suportul financiar a revenit acasă. Chiar dacă îi e greu să se întrețină, nu renunță la pasiunea sa.

„Orice aș face, fie greu, fie mai ușor, îmi dau seama că Dumnezeu îmi dă putere să trec peste toate și este bine să acționăm pe principiul trăiesc din mulțumire și o fac cu mare plăcere, fără a pune piedici cuiva, fără a avea mari cerințe față de sine”, spune acesta.

Îi place acustica bisericilor catolice, căci îl teleportează în perioada lui Händel. Nu știe ce i-a pregătit viitorul, însă are multe vise.

„Mi-aș dori foarte mult să interpretez muzică de Bach și de Händel în marile catedrale romano catolice din Europa, din lume. Să-l interpretez pe același Bach și Händel în marile biserici protestante evanghelice, ma refer la acele biserici baptiste, în instituțiile precum Ermitaj, sala Kremlinului de la Moscova.”

Distribuie articolul: