Thierry Ernst a vizitat pentru prima dată Moldova acum treizeci de ani, în cadrul unui proiect de binefacere și s-a îndrăgostit orbește de țara noastră, de oameni, de natură, de viața de la sat. Și-a creat o familie și s-a stabilit cu traiul aici. Un singur lucru îi lipsea – cașcavalul autentic francez. Așa că a pus bazele unei fabrici artizanale de cașcaval francez, Fromage – fabricat în Moldova, notează AGORA.

„Trebuie pasiune pentru a face un cașcaval bun”

„Eu sunt bucătar și când am venit în Moldova, timp de 10 ani, nimeni nu producea cașcaval, dar eu sunt francez și am nevoie de cașcaval în fiecare zi și era complicat. Importam din Italia, din Franța până am găsit o rețetă de cașcaval și am făcut-o în propria bucătărie. Am repetat-o de câteva ori și am lăsat cașcavalul la maturat în beciul meu vechi. Am făcut mai multe probe și a funcționat”, spune Thierry.

A cumpărat, împreună cu soția, câteva case în satul Horodiște și le-a renovat. Una dintre ele a devenit fabrică artizanală de cașcaval.

„Am ajuns la Horodiște în ospeție în 2005, întâmplător, ne-am îndrăgostit cu soțul de acest sat și am hotărât să facem ceva proiecte umanitare ca să ajutăm sătenii. În glumă am cumpărat o casă, după am cumpărat altă casă, am început proiectele și deja sunt 15 ani de când suntem în satul acesta”, povestește Tatiana, soția.

Săptămânal, cumpără de la săteni până la 1200 litri de lapte din care face mai multe tipuri de cașcaval.

„Noi lucrăm cu două feluri de lapte: de vacă și de capră. Cumpărăm tot laptele din satul Horodiște și încă un sat mai îndepărtat. Este un proiect social, noi cumpărăm laptele de la populația defavorizată cu preț bun, ajutăm aproximativ 15 familii din sat. Este extraordinar acest ajutor prin cumpărarea laptelui. Sunt familii foarte sărace pentru care noi am cumpărat vaci și de la care, ulterior, cumpărăm laptele cu un preț echitabil. Este o mare parte din populația Moldovei care nu au mâncat niciodată un cașcaval natural. Dar este și o parte din populație care călătorește prin Italia, Franța și cunoaște gustul adevărat. / Noi avem șapte feluri de cașcaval din lapte de vacă și două feluri din lapte de capră maturat. Sperăm de săptămâna viitoare să putem fabrica cașcaval din lapte de oaie și mai avem trei feluri de cașcaval proaspăt”, afirmă Thierry.

În curând, tot în Horodiște, Thierry Ernst speră că va reuși să găsească investitori pentru a deschide o fabrică de siropuri și dulceață

„Acum am deschis încă un proiect, o fabrică de dulceață și siropuri, pentru că așa cum am mai spus, Moldova este foarte bogată, sunt multe fructe. De asta, aș vrea să fac dulceață în stil francez și sirop, la fel. Sunt multe posibilități. Nu vreau să fac concurență cu ce există deja în Moldova. Eu vreau să fac ceva diferit, în stil francez, artizanal ca și în cazul fabricii de cașcaval. Am cumpăra fructe de la populație și am angaja populația să lucreze”, Thierry Ernst.

În ultimii ani, împreună cu soția, renovează casele abandonate din sat și le transformă în pensiuni turistice. Scopul lui este să se facă util, să ajute localnicii să aibă locuri de muncă și să-și testeze limitele de antreprenor.

„Avem o casă pe care am renovat-o de patru sau cinci ani, fosta casă a lemnarului din sat, jos avem bucătăria care cândva fusese atelierul lui de lucru și sus avem două camere pentru ca să vină lumea să se odihnească și să descopere locuri frumoase din Horodiște”, și-au propus soții.

„Am avut mulți turiști din Europa, Ucraina și România. Internetul este magic. Am cumpărat școala veche din sat, noi vrem să dezvoltăm satul, oferim locuri de muncă, cu salarii bune”, Thierry.