Milena Morari a descoperit Centrul de tineret Glodeni în vara anului 2019. A devenit voluntară, apoi a participat la o școală de vară, iar când și-a dat seama că este foarte implicată în toate activitățile Centrului, a venit și propunerea de angajare. Aflați povestea Milenei, tânăra care la doar 18 ani are deja un job captivant în calitate de specialistă de tineret la Centrul de Tineret Glodeni

„La școala de vară la care am participat, împreună cu un specialist de tineret de la Centru, am scris un proiect în care am inclus 26 de activități cu tinerii. Am realizat activitățile în perioada septembrie-noiembrie, 2019. Mereu eram ocupată cu activități la Centru. Din ianuarie 2020, am acceptat să lucrez în domeniul de tineret, deoarece am simțit că vreau să schimb lucruri, vreau să fiu alături de alți tineri, să facem ceva și să vedem rezultate”.

 Cei din jur au reacționat diferit atunci când au aflat că, la 18 ani, Milena va deveni angajată, în orașul ei, în domeniul care-i place. Colegii au întrebat-o despre salariu, profesorii au atenționat-o cu privire la rezultatele școlare, însă familia a susținut-o în toate:

„Unii mă întrebau cum voi reuși, alții erau uimiți. Am demonstrat că pot. Ba chiar m-am implicat și în activitățile de la școală. După lecții, fugeam la lucru. La muncă nu oboseam, pentru că este interesant, util și dacă ai parte de tineri motivați, implicați și activi, nu este dificil să lucrezi în calitate de specialistă de tineret. După muncă, mergeam acasă și îmi făceam temele, iar a doua zi o luăm de la capăt”.

Milena spune că, în ultimele șapte luni, muncind alături de tineri, s-a schimbat mult. A devenit mai responsabilă și mai atentă la toate detaliile. Pandemia a fost o provocare, așa că Centrul de tineret Glodeni și-a adaptat planurile, astfel încât să rămână alături de beneficiari:

„Eu organizez trainingurile pentru tineri și alte activități, care să fie pe interesul lor. De când e pandemie, în fiecare marți avem zi de quizuri, iar joi – jocuri de societate. Toate activitățile au trecut pe Zoom. Chiar dacă uneori tinerii erau plictisiți de comunicarea online, le-au plăcut quiz-urile de cultură generală despre filme, cărți, muzică. Am avut și un hashtag la nivel local – #SuntActivAcasa. Tinerii găteau, citeau și postau, folosind acest hashtag de susținere”.

 În primăvara anului 2020, un proiect eco a fost inițiat de către tinerii din Glodeni, cu ghidarea Milenei. Acum așteaptă cu toții revenirea la offline-uri și forfota tradițională de la Centrul de tineret:

„În martie am inițiat o acțiune de voluntariat. Doream să împărțim pungi din pânză și să informăm oamenii despre importanța utilizării lor. Pe mine m-a impresionat proiectul. Se referă la un Obiectiv Global pe care l-am ales împreună. Vom continua imediat ce nu vor mai exista restricțiile”.

  Experiențele de la Centrul de Tineret Glodeni au făcut-o pe Milena să-și revadă planurile de viitor. Așa că în urma unui proiect de ghidare în carieră pentru tineri, nu doar beneficiarii s-au pus pe gânduri, ci și tânăra specialistă. Ea zice că va renunța la dorința de a deveni juristă, în favoarea unei facultăți care să o mențină aproape de lucrul cu tinerii:

„În 2019 am realizat 20 de activități de ghidare în carieră și abilitare economică. Am mers în școlile din sate și în cele din orașul Glodeni, apoi i-am invitat pe tineri la noi. Am discutat despre diferite competențe pe care le au elevii și cred ca asta le-a pus o bază. În viitor, când se vor gândi la profesie, o vor alege mai ușor”.

Maturitatea și responsabilitatea Milenei îi motivează pe tineri – lucru confirmat și de către directoarea Centrului de tineret, Nicoleta Luchian: „Milena e lidera care vine cu idei, nu-i este frică de provocări și-i place să se afle în fața unui public mare. De asemenea, tânăra nu încetează să învețe și să evolueze.”

„Dacă vrei să fii un specialist de tineret bun, trebuie să fii empatic, fiindcă tinerii sunt foarte diferiți și fiecare are viziunea sa. În același timp, un specialist de tineret trebuie sa fie punctual, corect, pentru că el este un model pentru tineri. În munca cu voluntarii, eu nu încerc să-mi impun autoritatea. Mie chiar îmi place ceea ce fac și cred că lucrul cu tinerii e cel mai interesant”, a mai spus Milena Morari.

Cei peste 20 de tineri din raionul Glodeni, voluntari la Centrul de tineret, nu se vor plictisi nici în toamna care vine. Milena ne asigură că există un plan de acțiuni și, tot ea, îi îndeamnă pe tinerii din alte raioane să caute activități și să se implice:

„Sunt sigură că fiecare Centru de tineret din țară livrează activități utile și productive pentru tineri. De ce să nu ne implicăm? Dacă este o șansă de participare, suntem obligați să ne implicăm, pentru că noi suntem cei care urmează să schimbăm viitorul”.

În Republica Moldova există 44 de Centre de tineret. Acestea reprezintă spații sigure și prietenoase pentru tineri, care oferă servicii de tineret potrivite vârstei; informații despre oportunități de dezvoltare; spațiu de interacțiune și comunicare; susținere în dezvoltarea inițiativelor locale. 

Centrele de tineret sunt susţinute în cadrul Fondului comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova al Ministerului Educației, Culturii și CercetăriiAgenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.

Sursa Foto: arhiva personală a Milenei Morari; Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”.

Distribuie articolul: