Acum șase luni, jurnalista Tatiana Granciuc a devenit mămică pentru prima oară. Un copil mult dorit, Daniel i-a umplut viața de fericire. Pentru proaspăta mămică maternitatea este despre emoții de nedescris și experiențe nemaitrăite până acum. Am dus o discuție de suflet cu Tatiana și am aflat cum face față provocărilor maternității.

Cum îți trăiești maternitatea?

„Ești efectiv angajatul unui pui de om 24/24. Lucrezi fără încetare, fără pauze pentru masă, recreere, ceai, cafea, discuții lungi la telefon. Ești mereu în alertă: „De ce nu doarme?, De ce doarme atât de mult? De ce plânge? De ce râde? Oare îi e frig? Oare îi e cald? Oare e flămând sau a mâncat prea mult?”.

Devii automat mult mai organizat. Dacă până la venirea lui Daniel pe lume, atunci când trebuia să ies din casă mă uitam de zece ori în oglindă, păi acum mă uit de zece ori în geantă, am impresia că iau toată casa cu mine(scutece, prosoape, crema, hăinuțe de schimb, jucăria preferată, o suzetă de schimb în cazul în care o scapă pe cealaltă pe jos, șervețele, păturica, o căciuliță mai groasă, una mai subțire și lista poate continua…”, ne-a povestit Tatiana.

Provocările au început din primele clipe

„Cea mai mare provocare am simțit-o atunci când am fost transferată din sala de nașteri, în salon. Nedormită, obosită, flămândă, emoționată, speriată, SINGURĂ, lăsată să am grijă de puiul meu. Toată informația, teoria pe care o acumulasem pe parcursul sarcinii, efectiv s-a șters din mintea mea. Nu știam nimic. Prima zi i-am pus scutecul invers (îmi vine să râd, dar și să plâng când retrăiesc acele momente). A plâns neîncetat puiul meu cele două nopți pe care le-am petrecut în maternitate, iar eu plângeam alături de el… Tare am simțit lipsa unui ajutor de ordin psihologic și chiar nu înțeleg de ce se neglijează acest aspect în maternitățile din țară noastră.

Inexplicabil a fost faptul că imediat ce am ajuns acasă, Daniel a devenit parcă un alt bebeluș, iar eu o mamă mult mai echilibrată. De atunci nu a mai plâns niciodată noaptea. Suntem norocoși, nopțile noastre sunt liniștite”, a mai mărturisit jurnalista.

Părinți liniștiți, copii fericiți

„Până a deveni mamă, eram total împotriva co-sleeping-ului. Eram sigură că bebelușul va dormi din prima zi în patul său, în camera sa. Ba mai mult, eram de părerea că părinții care aleg să doarmă în același pat cu bebelușii, sunt niște inconștienți, care-și supun copiii unui mare pericol. Atunci când am devenit mamă însă, am simțit că nu mă pot despărți nici pentru o clipă de el, vreau să-l veghez nopțile, să-l miros, să-l sărut, să verific dacă respiră, dacă îi e frig, dacă îi e cald, etc. Am început să mă informez și am descoperit câte avantaje aduce la pachet dormitul alături de bebeluș (atât pentru dezvoltarea lui psiho-emoțională cât și pentru liniștea mamei, în special atunci când citești prea multe despre SMSS). În concluzie, părinți liniștiți, copii fericiți. Totuși, menționez că siguranța bebelușului este pe primul loc. Doarme într-un cocon, doar pe spate, fără jucării sau alte obiecte care ar putea prezenta un pericol de sufocare!”, este de părere tânăra mămică.

„Soțul meu, din fericire, s-a dovedit a fi un tată foarte implicat și cu mai mult curaj decât mine. El e cel care i-a făcut prima băiță lui Daniel și continuă s-o facă și până azi, el îl adoarme atunci când e mai agitat, el ii taie unghiile, îi face masaj, etc”

Cele mai deranjante întrebări și sfaturi

„Mă deranjează atunci când primesc sfaturi nesolicitate, în special de la oameni care n-am nici cea mai mică idee despre maternitate. Ori noi ca societate, iubim să oferim sfaturi, să criticăm, să ne dăm cu părerea și să punem întrebări incomode. Fiecare mamă știe ce e mai bine pentru copilul ei, iar atunci când vedeți o mamă obosită, nedormită, ziceți-i mai bine cât de minunată e, în loc să veniți cu tot felul de „sfaturi” nepotrivite. Credeți-mă, e mult mai bine așa”, a explicat Tatiana.

„Practica bate gramatica. Poți să citești sute de cărți și să asculți zeci se povestioare, oricum experiența ta va fi UNICĂ. Sfatul meu pentru voi, viitori părinți, care în aceste momente citiți acest interviu, e să aveți încredere în voi, urmează să vi se întâmple cel mai frumos și magic eveniment din lume. Nimic nu va mai fi la fel, totul va fi însă mai frumos, mai intens și mai cu sens. Iar atunci când veți vedea zâmbetul copilului vostru, cel mai sincer din lume, veți iubi viața și mai mult”, încheie Tatiana Granciuc pentru EA.md.

Foto: Arhiva personală

Citește și: Prezentatoarea TV Tatiana Granciuc a devenit mămică