Mihai Eminescu zicea că: „A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominaţiei ruseşti. Numele Basarab şi Basarabeni există cu mult înaintea vremii în care acest pământ devenise românesc; acest nume singur este o istorie întreagă.” Iar Grigore Vieru menționa că „Basarabia este un copil înfăşurat în sârmă ghimpată”. A spune că vorbim limba moldovenească înseamnă să ne trădăm propriul neam. Cei care strigă că vorbesc limba moldovenească sunt cei care fac jocul ideologiei contropitorilor, sunt cei care înfășoară Basarabia în sârmă ghimpată.

Președinta Maia Sandu a promulgat Legea prin care sintagma limba moldovenească va fi înlocuită cu limba română în legislația națională.

Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională, menționează Maia Sandu.

Totuși nu toți cetățenii cunosc adevărul istoric și unii au criticat partidul de guvernare și au acuzat-o pe președintă de trădare de neam. Pentru astfel de oameni, lingviștii supremi sunt deputații din PSRM.

Cei care susțin că vorbesc limba moldovenească consideră că unicul capitol al istoriei care contează e secolul XV-XVI. Ce a urmat după, nu îi preocupă. Aceștia nu înțeleg că istoria trebuie analizată conform conceptelor din acele vremuri și că oamenii din epoca medievală nu gândeau ca noi. Așa-zișii istorici, care și-au luat diploma citind postările lui Dodon, au o ură nejustificată față de România și tot ce e românesc. Și uită că de la Rîm ne tragem, după cum zicea un cronicar.

Idolul lor e Ștefan cel Mare și Sfânt. Se pare că altă personalitate nici că a existat. Ștefan cel Mare vorbea limba moldovenească. Mă întreb cum se înțelegea cu Vlad Țepeș, probabil vorbeau în turcă. Trebuie să înțelegem că viziunile și conceptele s-au schimbat din perioada medievală pentru astăzi. Nu putem analiza evenimentele istorice fără să ținem cont de cum gândeau oamenii din acea perioadă.

O altă categorie sunt cei care consideră că trebuie organizat un referendum. Denumirea limbii nu e o chestie pe care trebuie să o decidă poporul. Nu votăm în cadrul unui referendum denumirea unui element din fizică sau chimie. Haideți să îi credem pe istorici și pe lingviști când ne spun că limba și poporul nostru e român și limba moldovenească e o invenție a rușilor pentru a ne șterge identitatea.  Nu vreau ca cineva care nu poate scrie corect să decidă ce limbă vorbesc.

Categoria mea preferată sunt cei care se conduc după logica: popor moldovenesc, limbă moldovenească. Aceștia consideră că sunt moldoveni și că poporul moldovenesc are o altă identitate decât cel român. În viziunea lor, poporul moldovenesc a apărut înainte celui român deci limba ar trebui să fie denumită moldovenească. Nimic mai fals.

Acestora li e frică că ne vom uni cu România și, din cauza propagandei comuniste, asociază românii cu fasciștii și îi văd ca pe dușmani. Ei uită că în perioada comunistă, bunicii noștri au suferit de foamete, că cei de aici au fost deportați, închiși și ținuți sub cizma rusească.

Avem probleme mai importante – zic unii. Denumirea limbii este o problemă destul de importantă. PAS și Maia Sandu au restabilit adevărul istoric și lingvistic. Aceștia au avut curajul să spună că limba moldovenească e un fals grosolan. Da, avem și alte probleme. Dar  asta nu ne împiedică să adoptăm legi care sunt benefice și care spun clar un adevăr istoric. Adoptarea legii nu dăunează nimănui și demonstrează că știm ce limbă vorbim. Această lege confirmă Federației Ruse că noi nu ne-am uitat rădăcinile și că putem lupta contra propagandei.

Capturile de ecran demonstrează că cei care promovează limba moldovenească sunt cei care nu știu istoria propriului neam, cei care nu știu să scrie corect și cei care nu se pot exprima clar și coerent.

Distribuie articolul: