Mâinile lui au desenat puțin peste 500 de chipuri și, oricât de straniu ar părea, este portretistul care nu și-a făcut încă un autoportret. La doar 23 de ani, Alexandru Frunze a reușit să înțeleagă că desenul în creion îi este adevărata vocație. Tânărul artist surprinde femeia în cele mai tandre forme, iar unele portrete în creion depășesc profunzimea originalelor. L-am provocat pe Alexandru să-mi vorbească despre femeile și bărbații care îl provoacă să ia creionul în mâini. Am fost surprinsă să aflu că nu „chinuie” modelele să stea nemișcate lângă el. De ce, aflați în interviul de mai jos.

Alexandru, probabil ești întrebat mereu despre acest lucru. Cum s-a născut pasiunea ta pentru portrete? Afară de creion, ai încercat și alte tehnici?

12285656_958423634219618_338404060_nSă fiu sincer, pasiunea mea pentru portrete a apărut de mult timp, după ce am început să desenez portrete (în continuare o să înțelegeți de ce), și mai corect, aș spune că am o pasiune pentru desen în general.

De când m-am născut, desenez. Talentul l-am moștenit de la tata.

Și oricât de straniu ar suna acum, dar uram când mă ruga cineva să-l desenez, până când mi-a propus o cunoștință să-i fac un portret pentru bani. A fost în martie 2011 și, practic, pot să spun că primul meu portret a fost plătit. Am văzut că mi-a reușit și am zis că trebuie să propun serviciul mai multor oameni. Astfel a început „businessul”.

Alte tehnici desigur că am încercat, dar totuși creionul, în prezent, e dominant.

În cât timp se naște, de obicei, un portret semnat de Alexandru Frunze?

În câteva ore, zile, săptămâni… mulți factori contează. Unul dintre cei mai importanți este dispoziția, dimensiunile portretului și nu în ultimul rând claritatea și calitatea pozei după care fac portretele.

Ai încercat să numeri câte chipuri ai imortalizat, până acum, pe hârtie? Cine sunt, de obicei, clienții tăi?

Oh, mai mult de 500.

Clienții mei sunt diferiți desigur, însă cei mai mulți fac parte din generația mea, cred că datorită prietenilor mei. 🙂

12286122_958420384219943_91012834_n

Primul portret făcut la comandă

 

Ce le spui modelelor tale, ori de câte ori le desenezi chpul în timp real? Ori preferi energetica fotografiilor?

Modelelor mele le spun, de obicei, să-mi trimită pozele prin e-mail, nu chinui lumea să stea nemișcată. Mai ales că îmi place precizia și tind spre o oarecare perfecțiune, dar asta, după părerea mea, se poate obține doar de pe poză.

Există emoții pe care preferi cel mai mult să le surprinzi la oameni?

Emoții… cred că există oameni pe care vreau să-i surprind și nu emoțiile lor. Carisma unor oameni și energia lor, sub orice emoție, e interesantă.

12309064_958422084219773_725010078_n

Ai realizat vreodată portrete nud? Cât de pregătită crezi că este societatea noastră, pentru a accepta astfel de produse artistice?

Da, am realizat portrete nud pentru pisici, câini, fluturi ș.a. Oameni, din păcate, încă nu, dar asta va urma fără doar și poate.

Promit!

Eu cred că lumea e pregătită să accepte astfel de lucrări, lumea nu e pregătită să devină model nud și dacă da, atunci să nu vadă toți. E și normal pe de o parte, pe de alta – nu am dus o statistică să cunosc într-adevăr ce gândesc oamenii. Totuși, observ, simt că societatea noastră începe să fie mai liberă, mai deschisă noilor idei și noilor viziuni contemporane, dar încă mai avem de lucrat.

Se poate întâmpla ca artistul să se îndrăgostească de un model?

Nu știu, alții poate au și făcut-o. Eu mă îndrăgostesc de linii, formele ce le redau aceste linii și anume liniile unui corp de femeie! Pot spune că deseori mă îndrăgostesc de chipurile pe care le desenez, de imagine, dar nu mai mult.

Totuși, te îndrăgostești de o fată/femeie și atunci ea devine un model de valoare neprețuită.

Astfel mi-a apărut pasiunea pentru portrete, după cum am spus la început, înțelegând adevărata putere a unui portret!

12308925_958421344219847_1751541094_n

Portretul mamei

 

Ce ai învățat despre femei, de când le transpui trăsăturile pe hârtie?

Am învățat că le place să pozeze, în rest aparențele mai mereu înșală, doar de dacă nu sunteți din domeniul psihologiei sau mentalismului. 

Ți-ai desenat vreodată chipul?

A fost o încercare, dar nu până la capăt. Nu mă întrebați de ce, singur încă nu știu de ce nu am un autoportret bun.

Ce proiecte urmărești să realizezi în perioada următoare?

Planuri și idei sunt multe, dar o să vă spun despre ele doar după realizarea lor. Știți cum e, să nu le deochi cumva!

Care e mesajul tău, în calitate de artist, în această lume?

Mesajul meu e foarte bine cunoscut de toți: ocupați-vă de ceea ce vă place și nu spun acum să stați pe pat cu ceișor și seriale, dar munca/serivicul de zi cu zi să vă inspire să deveniți mai buni, să fie pasiunea voastră. Credeți-mă că și bani veți avea, și dispoziție bună, și sănătate, oameni potriviți alături, toate se vor aranja pe policioarele lor.

12309281_958423254219656_2106905120_n

Foto: Alexandru Frunze/Arhiva Personală

Distribuie articolul: