Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel, s-a născut pe 19 august 1883, în orașul Saumur, Franța. A crescut în sărăcie, tatăl ei, Albert Chanel, fiind un simplu medic ambulant, iar mama, Jeanne Devolle, croitoreasă. După moartea mamei sale, Chanel a fost trimisă de tatăl ei la orfelinat, unde a petrecut șase ani. Aici a învățat să coase, ceea ce mai târziu urma să o facă faimoasă în întreaga lume.

La 18 ani Chanel este angajată la cafeneaua „Moulins La Rotonde” în calitate de cântăreață, aici capătă porecla „Coco”. Chanel susținea că porecla ei este o prescurtare a „cocottei”, din franceză tradus ca „femeie păstrată”. Unii spun că porecla vine din melodiile pe care obișnuia să le cânte: „Qui a vu Coco?” și „Ko-Ko-Ri-Ko”.

La vârsta de 20 de ani, Chanel îl cunoaște pe Etienne Balsan, baron și moștenitor dintr-o dinastie din industria textilă. Coco devine amanta lui, iar acesta o ajută să-și inițieze o mică afacere. În 1909, Chanel deschide un mic magazin cu pălării la parterul apartamentului lui Balsan. Ceva timp mai târziu, Coco îl cunoaște pe Arthur Capel, ea se îndrăgostește și decide să plece de la Balsan. Capel o ajută să-și deschidă o croitorie pe strada Cambon din Paris. Așa cum Coco a văzut că lumea apreciază munca ei, a decis să coase și haine.

Coco Chanel, în anul 1913, cu ajutorul lui Arthur Capel, deschide un alt magazin la Deauville, iar în 1915 unul la Biarritz, Franța. Spiritul revoluționar al ei a motivat-o să se lanseze pe piața parfumurilor, convinsă că femeile au nevoie de un parfum mai apăsător. Chimistul Ernest Beaux prepară pentru Chanel câteva mirosuri, care apar în sticluțe numerotate de la 1 la 5 și de la 20 la 24. Coco a ales sticluța nr. 5 care apoi nu i-a mai schimbat denumirea. Așa apare faimosul parfum „Chanel n°5”. În scurt timp, Chanel n°5 devine cel mai vândut parfum în lume.

În 1925, Chanel vine pe piață cu o altă minunăție, costumul de tweed. Coco a luat un tweed, un material din care au fost cusute doar haine pentru bărbați și a cusut un costum pentru femei. Această descoperire ca și multe alte creații Chanel, au schimbat viziunile femeilor față de modă.

Legendara rochie neagră „petit noir” apare în anul 1926, după decesul lui Arthur. Chanel a luat culoarea asociată cu doliu și a transformat-o într-o adevărată istorie. Astăzi mica rochie neagră este considerată cea mai importantă revoluție în istoria modei.

Depresia economică din ’30 și izbucnirea celui de-al doilea război mondial, i-a afectat negativ afacerea, astfel Coco este nevoită să-și închidă magazinele. În timpul războiului, Chanel a avut o relație amoroasă cu un reprezentant al armatei inamice. După război, este acuzată de colaborare cu naziștii, iar Chanel preferă să se retragă în Elveția, astfel ea vinde toate drepturile mărcii lui Pierre Wertheimer.

La vârsta de 70 de ani, Chanel decide să se întoarcă în lumea modei cu o colecție bazată pe stilul anilor ’20. Colecția a fost criticată și considerată un mare eșec. Chanel este cea care îl descoperă pe designerul Christian Dior. După acest eșecul anterior, Coco vine cu o nouă capodoperă: tailleur-ul.

Gabrielle Chanel moare pe 10 ianuarie 1971, la vârsta de 87 de ani. Coco se afla în apartamentul său din Paris. Stilul și spiritul ei revoluționar au marcat și au schimbat istoria modei. Capodoperele sale în lumea modei, mica rochie neagră, parfumul Chanel n°5, tailleur-ul și multe altele, rămân și astăzi actuale. Întreaga lume o cunoaște și o admiră.

Selecție: biography.comwikipedia.com și ecosmak.ro

Daniela Arapan, stagiară