Șeful echipei serviciului de gardă, Detașamentul Salvatori și Pompieri al sectorului Centru, pompierul Dmitri Polșcin, a comentat incendiul care a cuprins, joi ziua (24 septembrie 2020), Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Polșcin, aflat în concediu, nu a participat la stingerea focului, dar a vorbit din numele colegilor săi, criticați pentru că n-ar fi stins focul mai repede. Salvatorul i-a îndemnat pe oameni să nu scrie comentarii fără a cunoaște munca salvatorilor și a descris greutățile prin care au trecut coechipierii săi.

„Astăzi am citit zeci de insulte la adresa pompierilor care au luptat cu focul. Erau numiți în fel și chip! Toți aveau sute de sfaturi și „noi” metode de stingere a focului. Zeci de sfaturi despre mijloace antiincendiare, numărul utilajului necesar și altele. Puțini sunt cei care au fost de partea pompierilor”, afirmă salvatorul, citat de AGORA.

Polșcin scrie că a venit la unitatea de gardă spre ora 20:30 și nu i-a găsit pe colegii săi acolo. „Să stingă focul au venit și băieții care aveau concediu, care și-au lăsat acasă soțiile și copiii”.

„De la un prieten și coleg am aflat că ei puteau să nu mai iasă de acolo. Că unii indivizi, cu insulte și înjurături, strigau la pompieri să-și ia utilajul ca ei să-și poată lua prețioasele mașini, parcate tupeist. Pompierii nu puteau să-și aducă utilajul pentru că drumul era blocat”, punctează el.

Pompierul afirmă că vechea construcție nu le-a dat pompierilor „nicio șansă”, iar focul s-a răspândit fulgerător.

„După părerea mea umilă, având 16 ani de experiență de lucru în incendii și 14 diplome de perfecționare în SUA, Europa și Rusia, pot să spun că acestor construcții le e sortit să nu reziste, mai ales atunci când lumea încearcă să stingă asemenea focare cu propriile forțe, iar apoi când văd că dau de greu – cheamă pompierii”, notează Polșcin.

Salvatorul i-a îndemnat pe internauți să se abțină de la comentarii de ură, în care condamnă munca pompierilor.

„Din cauza unor oameni ca voi, undeva în Rusia stă la pușcărie șeful departamentului de pompieri Ghenin, iar copiii lui sunt insultați la școală, tatăl lor e numit ucigaș, pentru că nu a putut scoate din flăcări 60 de oameni din mall-ul „Zimneaia Vishnea”. Acolo, unde fumul era atât de dens că mergi la oameni pe achipuite. Din cauza celor ca voi, băieții care au stins focul la Filarmonică, lucrând în temperaturi infernale, cu hainele pline de apă și transpirație, primesc mustrări în loc de medalii. Pentru că e nevoie de găsit țapi ispășitori. Cine e de vină? Pompierii, desigur! Ei au blocat drumul spre incendiu cu mașini parcate aiurea…”, scrie Dmitri Polșcin.

Menționăm că, pe 24 septembrie, Filarmonica Națională din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore bune pentru a stinge incendiul. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. Preliminar, a fost afectată o suprafață de 3.500 de metri pătrați. Nu au fost raportate victime.

Guvernul urmează să deschidă un cont pentru colectare de fonduri pentru restabilirea sălii de concerte. Anunțul a fost făcut în cadrul unei vizite a premierului, primarului capitalei și a președintelui în exercițiu la fața locului, în dimineața zilei de vineri.

Vezi și: Personalități de la noi deplâng Filarmonica Națională, făcută scrum. „Răsfoiesc și nu pot încă să cred…” (Foto)