Dumitru Polșcin, cel mai renumit pompier din Republica Moldova, a împărtășit într-un podcast motivul pentru care a început să filmeze intervențiile de stingere a incendiilor, precum și povestea primului său caz în care a participat la lichidarea unui incendiu devastator din Chișinău, salvând mai multe vieți.

În podcastul “Fără Protocol”, Dumitru Polșcin a dezvăluit că a devenit activ pe rețelele de socializare după ce a absolvit Centrul de Instruire al Pompierilor și a participat la prima sa intervenție, salvând mai multe vieți. Totuși, el a menționat că unele persoane au denigrat eforturile pompierilor care au luptat timp de mai multe ore cu flăcările ce au distrus nouă case.

„Prima dată când am început să fiu atât de activ pe rețelele de socializare a fost când am terminat Centrul de instruire de la pompieri și prima mea intervenție a fost la un incendiu foarte mare, unde ardeau nouă case la Botanica. Atunci țin minte că lucram în niște cizme care, atunci când mergeam prin jăratic, ele luau foc, iar colegul meu mi le stingea. Aceasta a fost prima mea intervenție, unde am salvat mai multe vieți, iar după ce am ajuns acasă am strâns toată familia în fața televizorului și le-am spus: Acum o să ne arate pe noi la noutăți și cât de tari noi am fost. Însă nu a fost să fie pentru că la știri au arătat niște persoane care au consumat băuturi alcoolice și au spus că noi am venit târziu și nu știam ce să facem, cică alergam de colo-colo și nu am făcut nimic pentru că au ars atâtea case”, își amintește Dumitru Polșcin.

El a afirmat că, după acest incident, a hotărât să le arate cetățenilor realitatea muncii de pompier atunci când se confruntă cu flăcările și își pun în pericol propria viață pentru a salva pe alții.

„Eu stăteam și mă gândeam cum așa, pentru că noi am riscat foarte mult atunci, am salvat atâtea vieți și am fost distrus și chiar mă gândeam pentru ce să mai merg eu la incendii, să risc și să intru în foc dacă oamenii oricum o să spună că nu am făcut treabă. Acel moment m-a presat un pic și atunci am decis că trebuie să filmez și să povestesc ce se întâmplă. Așa că mi-am pus camera de filmat pe cască și arătam cum noi intervenim și stingem incendii și salvăm vieți. Desigur, la început lumea nu prea ne aprecia și continua să ne ponegrească, însă la scurt timp au început să fie persoane care ne luau apărarea, iar atitudinea oamenilor s-a schimbat și astăzi serviciul de pompieri este pe primul loc la capitolul încredere între serviciile de forță”, afirmă Dumitru Polșcin.

Amintim că Dumitru Polșcin este nu doar cel mai renumit pompier din Republica Moldova, ci și singurul care dezvăluie publicului modul în care lucrează pompierii. Pe lângă faima sa în Republica Moldova, Dumitru Polșcin este recunoscut și la nivel internațional, fiind prezent pe coperta revistei americane International Fire Fighter în 2016. De asemenea, a fost o apariție deosebită, deoarece a fost inclus într-o ediție jubiliară a revistei, care sărbătorea a 50-a apariție.

Distribuie articolul: