Poliamoria sau non-monogamia etică semnifică prezența și relațiile intime a mai multor parteneri. Ele pot fi atât sexuale, cât și platonice, dar întotdeauna cu acordul deplin al ambelor părți, indiferent de sex. Fiecare al cincilea american a avut o relație non-monogamă în trecut și aproximativ unul din 20 recunoaște că se află în astfel de relație până în prezent. Studiile arată că partenerii în astfel de relații sunt la fel de fericiți ca persoanele căsătorite monogame.

Relațiile poliamore necesită deschidere, încredere, acordul tuturor participanților, precum și bune abilități de comunicare, limite clare și respect reciproc. Poliamorul diferă de alte forme de relații deschise, cum ar fi relațiile swing, unde este vorba de relații sexuale care implică alte persoane sau cupluri fără atașamente emoționale.

Care este diferența dintre poliamor și poligamie

Poliamorul este adesea confundat cu poligamia sau căsătoria cu mai multe persoane, dar aceste sunt concepte diferite. Poligamia implică căsătoria cu mai multe persoane de sex opus – cel mai adesea este vorba despre un bărbat cu mai multe soții. Poliamoria, deși include parteneri căsătoriți, descrie o gamă mai largă de relații, atât heterosexuale, cât și cu persoane LGBT.

De ce oamenii aleg să fie poliamori

De regulă, partenerii aleg în mod deliberat poliamoria, deoarece consideră că este o oportunitate de a face relația lor mai strânsă. Însă, în același timp, mulți cred că poliamorul cu înșelatul. Dar aceasta este o concepție greșită, înșelarea este o trădare, de exemplu: dacă tu și partenerul tău sunteți de acord să nu faceți sex cu alte persoane, dar unul dintre voi încalcă promisiunea. Diferența dintre înșelare și poliamoria este că, în al doilea caz, partenerii sunt de acord să fie în relații cu alte persoane.

„În cercul meu de persoane apropiate, polamoria este o normalitate, iar monogamia este o excepție”, spune Alexander, un designer de modă aflat într-o relație poliamoră. „În adolescență, mă îndrăgosteam de fiecare, iar stereotipurile despre faptul că trebuie să iubim doar o persoană au devenit o piedică pentru mine. De la vârsta de 18 ani am avut mai multe relații simultan și nu este vorba despre sex de o noapte, ci și despre o conexiune emoțională. Sunt căsătorit de 20 de ani și soția mea este cea mai bună femeie din lume. La început, ne consideram monogami. Dar nevoia de a cunoaște alți oameni persista și nu știam cum să ne vorbim despre asta. Mai târziu am ajuns să fim poliamori. Am discutat problemele de gelozie, trădare și s-a dovedit că nimic nu ne împiedică să ne bucurăm de compania altor oameni. Uneori se întâmplă că o cunoștință întâmplătoare la petrecere să se transforme într-un contact spiritual profund”.

Argumente pro și contra poliamoriei

Orice relație poate fi distrusă din cauza geloziei, avertizează Alena Golzitskaya, psihoterapeută familială și cercetătoare la Institutul Psihologic al Academiei de Educație din Rusia. În familiile poliamore, aspectele precum repartizarea custodiilor asupra copiilor, sunt complicate din cauza numărului de participanți. Potrivit organizației Loving More, cel puțin una din patru persoane poliamore a fost discriminată.

Printre argumentele pro se numără următoarele:

  1. Relațiile poliamore, în care toți participanții se cunosc între ei, accepta voluntar acest fapt și încearcă să aibă grijă de interesele partenerilor și de sentimentele lor, nu există loc pentru trădare și violența psihică a unuia dintre participanți.
  2. Înțelegerea și dezvoltarea mai profundă a relațiilor, o atitudine respectoasă față de parteneri, o cantitate mai mare de timp oferită pentru stabilirea și menținerea unei comunicări eficiente.
  3. Cel mai interesant argument este experiența de a trăi o legătură emoțională și intimă cu mai mulți parteneri simultan, fără sentimentul împovărător de vinovăție și frică de a fi dezvăluit, fără a clarifica relația și a provoca durere celor pe care îi iubești.

Însă în același timp, chiar dacă după modelul teoretic, poliamorul, ar trebui să accepte pe toată lumea, aprobă și se bucură de dragostea pentru toți cei care se iubesc, în practică întâmpină adesea o realitate dură. Unii oameni sunt obișnuiți să își dorească în exclusivitate într-o relație, mai ales atunci când se îndrăgostesc de un partener, să fie toată atenția asupra lui, iar alt solicitant al atenției aceste persoane, poate fi ca o amenințare, care dă naștere la furie, gelozie și duce la suferință.