Peste 80% dintre femei au cel puțin unul sau două simptome ale sindromului premenstrual (PMS). Acesta se manifestă printr-o multitudine de semne și simptome – de la simptome fizice la tulburări emoționale și pofte de mâncare. 

Simptomele sindromului premenstrual variază de la femeie la femeie și chiar de la o lună la alta, la aceeași femeie. Dacă crampele menstruale abia se fac simțite într-o lună, alteori această perioadă se manifestă prin foame exagerată și necontrolată sau pofte excesive de dulciuri care nu pot fi ignorate și controlate. 

Hormonii, bată-i vina

Dacă e să luăm în considerare fluctuaţiile hormonale din timpul menstruaţiei, precum şi impactul lor chimic asupra creierului, poftele – aparent iraţionale – de dulce sunt perfect … logice în această perioadă, însoțită de schimbări bruşte de dispoziţie, irascibilitate şi tot felul de nevoi emoţionale (bărbaţii ştiu cel mai bine!).

Aici, vinovatul” poftelor alimentare în timpul menstruației este estrogenul, mai exact o creștere a nivelului de estrogen din organism, urmată de o scădere bruscă, care duce la eliberarea unui alt hormon, cortizolul (hormonul stresului). Aceste modificări, de asemenea, se datorează fluctuațiilor în nivelul de serotonină (hormonul fericirii), care pot să influențeze și ele alegerile alimentare. Când nivelul serotoninei este scăzut, femeile tânjesc după alimente bogate în carbohidrați, pentru a sintetiza serotonina. Poftele apar pe măsură ce organismul tinde să netezească aceste nereguli.

Cum să combați poftele la menstruație?

Acum că înțelegem de ce apar aceste pofte, să aruncăm o privire la ce putem face pentru a nu perturba complet planul nostru de alimentație echilibrată. Nu trebuie să mănânci ciocolată, chipsuri și înghețată pentru a-ți satisface pofta de dulciuri sau, mai bine-zis, pentru a-ți stabiliza nivelul de serotonină și cortizol! Iată câteva modalități sănătoase de a reveni la normal:

  1. Mănâncă alimente bogate în carbohidrați complecși: pâine integrală, cereale, paste, cartofi copți, cereale fără zahăr;
  2. Bea 8-10 pahare de apă pe zi. Te mențin hidratat și reduc senzația de balonare;
  3. Evită alimentele bogate în zaharuri procesate. Acestea cresc secreția de insulină în organism, ceea ce stimulează poftele de grăsimi și carbohidrați;
  4. Elimină alimentele sărate și bogate în sodiu. O dietă cu conținut scăzut de sodiu poate reduce retenția de lichide și balonarea;
  5. Mănâncă alimente care conțin acizi grași esențiali: somon, ulei de rapiță. Ele ajută la încetinirea absorbției carbohidraților, stabilizează zahărul din sânge și reduc pofta de mâncare. 
  6. Evită consumul de cola și cofeină. În felul acesta nu vei fi atât de agitată și sânii tăi nu vor fi atât de dureroși. 
  7. Dormi mai mult și evită stresul, astfel vei putea ține sub control pofta de mâncare. 
  8. Împarte mesele în două: mănâncă 6 mese mici pe zi în loc de 3. În acest mod îți vei ține stabil nivelul de zahăr în sânge și scapi de poftele alimentare necontrolate.

Urmând câteva sfaturi simple îţi vei putea controla poftele de dulciuri, împiedicând astfel scăderile de glicemie. De asemenea, în această perioadă, este recomandată administrarea unui supliment de multivitamine şi minerale, deoarece magneziul, cromul şi vitamina B6 au capacitatea de stabiliza nivelul de zahăr din sânge.

Autoare: Rodica Iațcu

Distribuie articolul: