Fumul provenit de la incendiile de vegetație de la noi în țară, cel de la pădurile în flăcări din mai multe țări din Europa, poate rămâne în atmosferă timp de câteva săptămâni, parcurgând chiar mii de kilometri și afectând sănătatea populațiilor care trăiesc la distanțe mari de aceste pericole.
 
Medicul pneumolog, Olimpia Gherman a declarat pentru ea.md că ridicându-se până la 23 de km în aer și ajungând chiar în stratosferă, vălătucii de fum provocați de incendiile mari de vegetație se pot răspândi pe tot globul, din cauza curenților de aer. Fumul a afectat deja calitatea aerului.
 
Incendiile de vegetație au tendința de a produce cantități mari de nanoparticule, cunoscute drept PM 2.5 despre care se știe că sunt în mod deosebit dăunătoare sănătății umane. Aceasta se întâmplă în mare parte pentru că particulele mici – de 30 de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr uman – pot pătrunde în membranele plămânilor atunci când sunt inspirate, afectând sistemul respirator și trecând apoi în fluxul sanguin.
 
Pe termen scurt, aceasta poate cauza tuse, insuficiență respiratorie și atacuri severe de astm.
 
Purtarea unor măști precum N95 poate ajuta pe oameni să se protejeze atunci când se aventurează afară în perioadele în care fumul de la incendiile de vegetație este foarte pregnant. În plus, investiția în purificatoare de aer poate contribui la reducerea cantității de particule fine în spațiile interioare.
Doamna medic, echipa ea.md vă mulțumește pentru interviul acordat.

Distribuie articolul: